Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan ökar lavinrisken under nyårshelgen

Kylan i kombination med tunt snötäcke gör fjället till ett minfält när det gäller laviner. Risken ser ut att kvarstå under nyårshelgen.

Annons

– Vi är ett gäng lavintekniker som är bekymrade just nu, säger Mårten Johansson på Åre lavincenter. Om väderprognosen med fortsatt kyla och ingen mer snö slår in kommer lavinproblemen att öka.

När det är tunt snötäcke i kombination med stark kyla ökar risken för laviner. Det som händer är att man får en luftströmning inom snötäcket, från den varmare botten av snötäcket upp mot den kallare ytan. Lufttransporten för med sig vattenmolekyler från det djupare snölagret. Detta gör att ett svagt lager bildas nere i snön. Det svaga lagret kan orsaka laviner.

– Det är just lavinrisken lokalt för Åreskutan jag kan uttala mig om, säger Mårten Johansson.

Mårtens tips till de som planerar skidåkning utanför pistat område under nyårshelgen är att kontakta skidpatrullen eller Åre lavincenter för färsk information. Den instabila snön förekommer just nu främst kring trädgräns på fjället, högre upp har den mesta snön blåst bort och nere i skogsterrängen har snön mindre tendenser att bilda flak som kan orsaka laviner.

Annons