Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska till älgutredning

Jägarnas riksförbund är kritiska till älgutredningen ”Uthållig älgförvaltning i samverkan” som utredaren Maria Norrfalk lämnat till Jordbruksdepartementet.

Annons

JRF ser stora problem i att jakt på vuxen älg endast ska tillåtas inom frivilligt sammansatta älgskötselområden medan övriga, som av någon anledning inte kan eller får delta i samverkan, hänvisas till kalvjakt i högst fem dagar. Beroende på länsstyrelsens beslut kan även dessa fem dagar reduceras till att ingen kalvjakt tillåts.

Detta i sin tur innebär att relativt stora markägare kan ställas helt utan möjligheter till älgjakt och inom ett älgförvaltningsområde kan mycket stora arealer bli ställda utanför möjligheten till jakt på vuxen älg. Till exempel i ett älgförvaltningsområde där det krävs 10 000 ha för att bilda ett älgskötselområde kan en markägare som innehar en areal som omfattar 1000-tals hektar ställas utanför samverkan och därmed i bästa fall hänvisas till fem dagars kalvjakt.

Jägarnas riksförbund menar att stor areal inte är någon garanti för en god älgstam utan en mindre välarronderad och god biotop i många fall håller en kvantitativt högre älgstam.

Mer läsning

Annons