Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigshistorisk rutt på tapeten i Överhogdal

/
  • Elisabet Månsson, Stig Ericsson, Per- Erik Persson, Lars- Jan Larsson, Solveig Haugen och Björn Pettersson hoppas mycket på det nya projektet. Foto: Håkan Degselius

En historisk och turistisk resa från Hudiksvall till norska Verdal har varit på tapeten i Överhogdal under dagarna två. Förhoppningarna är att fler ska komma till Överhogdal och andra orter i ruttens krigshistoriska spår.

Annons
Gränstrakterna mellan Hälsingland och Härjedalen har varit ett intressant område under flera hundra års tid.
Här har makten och härligheten delats mellan det svenska och norska kungariket och befolkningen har ofta fått lida oavsett vem som suttit vid makten.
Här och var i området finns det en mängd olika befästningar och skansar som visar hur det kunde vara under de historiska krigsåren. Det är något som gränslandsprojektet ska till vara på för att skapa en historisk rutt från den svenska kusten i Hudiksvall till Verdal i närheten av Trondheim.
– Vi ska försöka hitta platser och intressanta sägner längs med rutten, säger Solweig Haugen som hoppas mycket på det här tilltänkta Interegprojektet som genomförs i samarbete med universitetet i Trondheim där två arkeologer redan nu knutits upp.
Men det är inte bara Överhogdal som berörs. Även småbyarna i Hälsingland och Dalarna ska förhoppningsvis få ett lyft när de tilltänkta historieturisterna börjar komma om några år.
– Syftet är ju att utveckla turismen och få en del arbetstillfällen så att folk stannar kvar, säger Solweig Haugen.
Även deltagarna hoppas och tror på gränslandsprojektet som förhoppningsvis ska vara i flera år.
– Det är ett intressant ämne och förut jobbade jag på turistbyrån och då fick jag reda på ganska mycket om vad gästerna vill ha och det är inte bara skidbackar och längdspår. Dom vill ha lite historia, lite fakta och annat intressant. Vi bor ju i en historisk del av Sverige där det har hänt mycket intressanta saker förr i tiden, säger Elisbet Månsson som får medhåll av Stig Ericsson från Särna.
– Eftersom historien ligger nära till hands här kan det vara värt att satsa lite på det också. Det här projektet är också bra för samarbetet mellan Norge och Sverige, men också mellan de olika regionerna här i landet. Vi har ju trots allt väldigt mycket gemensamt, tillexempel språk och traditioner.

Mer läsning

Annons