Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpare finns till fritidshus – trots lågkonjunkturen

/
  • Johan och Ann-Sofi Hage, från Fagersta, fick tillgång till sin nya stuga i går. Eftersom de brukar semestra i Lofsdalen ville de ha något eget.Foto: Johan Hage

Utbudet av lediga fritidshus i Sverige ökade kraftigt under maj månad. Det visar annonsstatistik från bovision.se. Men i Härjedalen säljs det fler fastigheter och härjedalsmäklarna är nöjda.

Annons

– Antalet fritidshus till salu har minskat med tolv procent från maj till juni, konstaterar Marianne Olseryd Engqvist, VD på Bovision.

Bjurfors i Härjedalen AB har inte känt av finanskrisen. De säljer ungefär lika mycket hus nu som för ett år sedan och hade näst intill försäljningsrekord under juni månad 2009. Deras område sträcker sig över hela Härjedalen men val av läge beror helt och hållet på köparens kriterier.

– Klart det är många som köper fritidshus nära skidbackarna, men naturälskare överlag trivs här uppe. Folk som gillar att vara i skogen eller fiska, säger Anders Kolmodin, mäklare på Bjurfors.

Vemdalsmäklarna AB säger att det varit en liten ökning av lediga fritidshus, men är förvånade över att det rullat på så bra.

– Vi trodde att det skulle bli tvärstopp i och med den ekonomiska krisen, det har det absolut inte blivit, säger mäklaren Göran Mann.

Enligt honom håller priserna i sig och det är mestadels folk från Mälardalen, Uppsala eller Sundsvall och Härnösand som köper hus i Vemdalen.

Lofsdalen fastighetsbyrå håller med om att det går bättre än förväntat.

– De dyrare husen är svårare att sälja men efterfrågan står inte stilla, säger Ulla-Britt Åslund, deras mäklare.

Johan och Ann-Sofi Hage är två av de som väljer att köpa fritidshus i Härjedalen. De kommer ifrån Fagersta och fick tillträde till sitt hus i Hovverken i går. Efter att de tillbringat några semestrar i Lofsdalen kände de att de ville ha någonting eget i trakten.

– Avståndet är inte alltför avskräckande och det är ett fint område, säger Johan Hage.

Familjen är inte ute efter något hålligång, utan vill ha ett fint och normalt friluftsliv.

– Det ska bli roligt att vara där i sommar, plocka hjortron och ta det lugnt.

Mer läsning

Annons