Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Personalen jobbar under hård press

/
  • – Den försämrade arbetsmiljön inom vård och omsorg leder på sikt till att personalen kommer att må allt sämre, menar Kommunal Härjedalens ordförande Nancy Fridh.Foto: Leif Eriksson

– Det är väldigt oroligt bland Kommunals medlemmar i Härjedalen på grund av de personalneddragningar som gjorts. Det säger Nancy Fridh, ordförande i Kommunal Härjedalen

Annons

– Verksamheten är nu mycket slimmad och personalen har ingen tid till återhämtning och har fått en mycket ökad arbetsbelastning.

– Man har aldrig någon lugn och ro, det händer någonting hela tiden.

Enligt Fridh finns stora brister i arbetsmiljön och det har inneburit att olycksfall och tillbud på kommunens äldreboenden ökat otroligt mycket under 2009.

– Många av våra medlemmar går med en klump i magen till jobbet varje dag och inte undra på det när man minskat personalstyrkan på golvet med kanske en fjärdedel de senaste åren.

– Personalen gör med tanke på förutsättningarna, ett helt fantastiskt jobb. Men arbetssituationen gör att man blir mer och mer uppgiven.

Nancy Fridh tycker att socialnämnden/förvaltningen nu borde skynda på översynen av ledningsorganisationen, som är beslutad.

– Här är det väldigt viktigt att personalen kommer till tals.

– Jag kunde önska att arbetsgivaren vore mer lyhörd för personalens åsikter. Det är ju ändå personalen som lever i verkligheten.

Hon reagerar också på det faktum att nya tjänster har tillkommit inom vård-och omsorgssektorn samtidigt som anställda på golvet blir allt färre.

– Den försämrade arbetsmiljön kommer på sikt att betyda att personalen kommer att må allt sämre vilket leder till ökade sjukskrivningstal. Men som det nu är, under lågkonjunkturen, har folk inte råd att stanna hemma och sjukskriva sig utan går till jobbet även om man mår dåligt.

Nacny Fridh ser inte en konkurrensutsättning inom kommunens vård-och omsorgsverksamhet som ett sätt att förbättra situationen för de äldre och personalen.

– Från kommunals sida menar vi att man inte ska kunna tjäna pengar på vård och omsorg.

Kommunals avdelning i Härjedalen jobbar också med att förbättra samarbetet med arbetsgivaren.

– Det gäller att ha ett professionellt förhållningssätt till arbetsgivaren och det är inte alls, som många kanske tror, att vi sitter i knä på dem.

Annons