Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli först med ekologiska hus i fjällen

/
  • Arkitekten Anders Nyquist pratade om hur man kan bygga hus med slutet kretslopp.Foto: Carin Selldén
  • Många av kommunens beslutsfattare lyssnade till arkitekten Anders Nyquist när han pratade ekologiskt byggande.Foto: Carin Selldén

Under måndagen kom arkitekten Anders Nyquist till Sveg och Funäsdalen för att föreläsa för tjänstemän, politiker och företagare om hur man kan bygga miljö- och kretsloppsanpassade. Kanske blir Härjedalens fjällvärld först i Sverige med ekologiskt byggande.

Annons

Arkitekten Anders Nyquist blev under måndagen inbjuden av Företagarföreningen i Funäsdalen och Näringslivskontoret på Härjedalens kommun för att föreläsa om hållbara hus och hans byggteknik EcoCycle Design.

– Det finns ingen fjälldestination som har tagit det här till sig ännu, säger Björn Ljungqvist, näringslivssekreterare på Härjedalens kommun. Han hoppas att Härjedalens fjällvärld han bli en föregångare.

Anders Nyquist är från Njurunda och lever som han lär. I Rumpans by på Björkön har han skapat en kretsloppsanpassad by på 18 hektar där 25 familjer år bor. Han har dessutom byggt hus och har pågående projekt runt om i världen. Bland annat har han byggt en privat skola i Los Angeles som skådespelaren Will Smith har sponsrat.

Engagemanget fick Anders Nyquist efter att han läst boken Tyst vår som kom ut 1962 och handlade om hur bekämpningsmedlen kommer att slå ut fågelarter.

– I 40 år har jag hållit på med hållbara byggnader både i Sverige och utomlands. Blanda annat i Japan, Tanzania, Argentina, USA, Estland, Belgien och Bhutan. Det är en stor efterfrågan och ett enormt behov i världen, säger han.

Anders Nyquist visar med sina hus att man kan bygga både socialt, ekologiskt, tekniskt, och ekonomiskt hållbart baserat på kunskaper om de lokala förutsättningarna, det lokala klimatet och den lokala kulturen.

– Vi försöker att härma naturen och naturlagarna. Det viktigaste är att man vågar tänka annorlunda. När ett träd dör i naturen är det begynnelsen på nytt liv. Det är så vi ska behandla våra hus också, säger han.

Glenn Lindén och Mattias Jakobsson från Rätan var och lyssnade på föreläsningen då de har planer på att köpa skolan i byn som kommunen vill lägga ner och göra om den till en ekologisk skola.

– Vad kan vara bättre än en skola byggd av miljöteknik, där miljötänket kommer till barnen med modersmjöken? säger Glenn Lindén.

Mer läsning

Annons