Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbrukare i Lillhärdal efter vargattack: ”Det känns hopplöst”

/
  • Per Persson förlorade en kalv och misstänker nu att flera kor har kastat sina kalvar. ”Att jag blev av med en kalv är ju som det är, men det som är värst är att korna var så väldigt rädda, och allt arbete runt omkring”, säger Per Persson.Foto: Håkan Degselius

Under sommaren var jordbrukarna i Lillhärdal med om flera vargattacker. För Anders Busk och Bjarne Eggen saknas fortfarande 18 får. Per Persson förlorade en kalv och misstänker nu att flera kor har kastat sina kalvar.

Annons

LT skrev i slutet av sommaren om Anders Busk och Bjarne Eggen som hade 27 får på sommarbete på fäbodvallen Rottenhållan utanför Lillhärdal, och fortfarande är 18 får försvunna. Av fåren som gått lösa och betat hittade man fem döda och två levande får, men ett fick avlivas på grund av skadorna. Resterande är fortfarande försvunna.

Men varghonan med sändare som Länsstyrelsen inte misstänkte för rivningen, visar sig ha varit i området under rivningarna.

Bjarne Eggen och Anders Busk fick en karta av länsstyrelsen som visar positionerna där vargtiken befunnit sig.

– På det sättet hittade vi två får till, eller ull som är det enda som är kvar. Ett klipps som hade suttit i ett fåröra hittade vi i en vargspillning, säger han.

Under två veckor spenderade Bjarne Eggen och Anders Busk mycket tid och kraft för att leta efter fåren.

– Vi la ner drygt 80 timmar och körde sammanlagt 120 mil med bil, säger Bjarne Eggen.

De har skickat in sina papper till länsstyrelsen om ansöker nu om ersättning för förlorad arbetsinkomst och bilresor.

Bjarne Eggen anser att informationen från länsstyrelsen är bristfällig.

– Man får inte reda på någonting av Länsstyrelsen. De tar prover och skickar på analys, sen hör man ingenting, säger han.

Trots allt letande är 18 får fortfarande borta.

– Man har mått väldigt dåligt sen den 12 augusti. Man har somnat med det här och vaknat med det här. Det har även påverkat hela familjen. Både min dotter och min mamma var med. Det är många som har mått dåligt, säger Bjarne Eggen.

Nästa år blir det troligtvis inga får på fäbodvallen.

– Det är tveksamt, lösdrift går ju inte, säger han.

I slutet av augusti blev även en av Per Perssons kalvar rivna av en varg och hans kor blev skrämda. Per Persson tog hem korna från fäbodvallen men det nya området där korna betade var intill en skog, och därifrån rymde de fem gånger. Till slut fick han flytta dem till åkermarken.

Han ansökte om skyddsjakt på vargen men fick avslag.

– Det verkar som de har bestämt att det ska vara varg här. Och det kommer bara bli mer och mer, säger han.

På fäbodvallen där Per Persson har sina nötdjur under somrarna har det gått djur och betat sedan 1600-talet. Hur han ska göra nästa sommar vet han inte.

– Jag har ingen aning. När snön kommer kan man ju se hur många vargar det är. Då vet man bättre vad man har att tampas med, säger han.

– Att jag blev av med en kalv är ju som det är, men det som är värst är att korna var så väldigt rädda, och allt arbete runt omkring. Nu har en del kor börjar brunsta om, så jag misstänker att de har kastat kalvarna. Det känns hopplöst, det här gör det svårt att bedriva jordbruket. Alternativet är ju att ha en tjurfabrik där de är instängda året runt, säger han.

Mer läsning

Annons