Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irritation när regler hindrade försäljning av sprit

Systembolagets förändring blev extra påtaglig under midsommarveckan i Hede. Då blev både bybor och turister utan alkohol på grund av bristande information eller missförstånd.
– De fick åka till Funäsdalen och Sveg för att handla, eller bli utan, säger Gunilla Eliasson på Gunsans.

Annons

I höstas flyttade Systembolagets utkörning från Sveg till Sundsvall. Detta har inneburit en förändring för kunderna på gamla Sigges i Hede, som numera heter Gunsans. Förut kunde man beställa varor från Systembolaget på måndag och få dem redan på tisdag. Nu är det ändrat till två dagars leveranstid.

Eftersom midsommarafton var en röd dag och butiken bara får sälja alkohol då Systembolaget har öppet, var måndagen samma vecka sista beställningsdagen. Detta innebar att hemvändare och turister blev utan alkohol till midsommarhelgen, eller var tvungen att köra till Sveg eller Funäsdalen för att handla.

– Det är klart man blir besviken. Kunderna blir upprörda, säger Gunilla Eliasson, ägare av butiken.

Enligt Erik Johansson, ansvarig för den tillfälliga depån på Systembolaget, har informationen legat ute sedan den första maj. Trycksaker och skyltar skickades ut till butikerna i slutet på maj där de skulle kunna fylla i öppettider och förvarna sina kunder. Han säger att det förmodligen handlar om bristfällig kommunikation mellan ombud och depån.

– Om de varit ute i god tid hade de kunnat komma överrens om en extra leverans på torsdagen, säger han.

Gunilla Eliasson säger att hon inte fått några trycksaker, utan skrivit egna lappar för hand om vad som kommer hända. Turisterna, som anlände under midsommarveckan, har hon inte kunnat hjälpa. Många kunder blev irriterade för att de inte fått någon information.

– Det hade varit bra om Systembolaget annonserat om saken, men det har de inte gjort, säger hon.

Ekbergs Fiske i Vemdalen har också varit med om förändringen men tycker att det funkat bra.

– Visst var det lite sura miner i midsommar, men jag tycker det funkar bra annars så jag vill inte klaga. Vi har tillgång till ett större sortiment nu och det är god service, säger Gunnar Ekberg.

Annons