Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skyddsjakt på varghonan som rev får och kalv

Det var troligen varghonan med sändare som rev fåren och kalven vid fäbodarna utanför Lillhärdal i somras. Men Naturvårdsverket avslog ansökan om skyddsjakt då länsstyrelsen bedömde att det inte fanns risk för ytterligare skador på tamdjur i det området.

Annons

Per Persson ansökte i slutet av augusti om skyddsjakt på vargen som rivit tamdjur på fäbodarna utanför Lillhärdal. I juli revs även ett får på en annan gård i Lillhärdal.

Naturvårdsverket begärde yttrande av Länsstyrelsen i Jämtlands län samt Viltskadecenter. Länsstyrelsen avslog då ansökan. Viltskadecenter föreslog att tillstånd till skyddsjakt bör ges om Länsstyrelsen gör bedömningen att rimliga åtgärder hade vidtagits i de aktuella besättningarna med djur på fritt skogsbete.

– Vi hade inget att grunda vår tillstyrkan på. Det ska finnas risk för ytterligare skador om man ska tillåta skyddsjakt. Men det fanns inga djur kvar på fäbodvallarna, de var saknade och Per Persson tog hem sina djur, säger Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Vad som skrämde djuren inne i byn i Lillhärdal vet man inte. Enligt länsstyrelsen finns det inget som tyder på att just vargen skulle ha varit i närheten av Per Persson nötdjur i Lillhärdal.

– Vi hade två personer från länsstyrelsen som spårade och hittade ingenting efter varg. För ett nötdjur är en hund eller en varg samma sak. Korna kan ha varit stressade om de var med när kalven revs. Om de sedan ser en hund kan den utlösa samma stress, säger Jessica Backeryd.

Den sändarförsedda vargtikens positioner överensstämmer väl både tids- och platsmässigt med angreppen på fåren och kalven vid fäbodarna. Länsstyrelsen bedömer att det med stor sannolikhet är denna varg som ensam eller tillsammans med någon annan varg angripit fåren och kalven.

Jessica Backeryd misstänkte vid tidpunkten inte att det var varghonan som rev fåren då hon tidigare inte varit så långt västerut.

– Hon hade ingen täckning på sändaren under tio dagar så vi visste inte var hon var men sedan kunde vi i efterhand se att hon varit på de positioner som överrensstämde med fåren och kalven, säger Jessica Backeryd.

Länsstyrelsen har i uppdrag att inventera stora rovdjur och kommer under vintern att undersöka hur många vargar som befinner sig i skogarna i länet.

– Ofta är det ett fåtal individer som river tamdjur. Vi har i uppdrag att inventera varg och när det kommer snö, kommer vi att veta lite mer. För oss är det också viktigt med rapporter från allmänheten.

Det finns en del åtgärder kan göra för att skydda sina djur. Att kontrollera att stängsel är hela och sluter tätt mot marken samt att strömmen fungerar som den ska är viktigt.

Djur på fritt bete är alltid en risk.

– Att ta in djuren i en nattfålla är en bra idé, ofta är det på natten som djur attackeras, säger hon.

Mer läsning

Annons