Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländare vill flytta till Härjedalen och Strömsund

Holländare vill flytta till Strömsund och Härjedalen. Redan i december kommer den första gruppen på besök.

Annons

Varje år emigrerar cirka 130 000 personer från Holland. Ungefär hälften av dem är hemvändande invandrare. Övriga söker ett nytt liv i ett nytt land. Några av dessa hoppas man nu kunna locka till Jämtland.

Förra veckan åkte Midscand i Östersund ner till Holland för att ha ett tvådagars seminarium för holländare som är intresserade av att flytta till Jämtland. Midscand driver projektet att locka hit holländare åt Strömsunds och Härjedalens kommuner.

– Det gick jättebra. Det kom ett trettiotal intresserade familjer till seminariet. Vi berättade om Jämtland och Härjedalen och frågade hur många som ville göra ett besök för att se hur det är här. Samtliga räckte upp handen, säger Jan Sikking, på Midscand.

I december kommer den första gruppen på ett besök till Jämtland och i februari/mars kommer den andra gruppen, sammanlagt cirka tio familjer till att börja med.

Vilka yrkeskategorier finns representerade hos de intresserade?

– Det är allt mellan himmel och jord. Inom turismen finns ett jättestort intresse och många vill jobba med naturen. Det finns även många hantverkare och de som vill starta något eget. De vet att arbete inte växer på träd, säger han.

Men för de flesta familjer är det lite att ordna med innan man kan flytta.

– Alla familjer har ett hus där nere som ska säljas och det blir deras startkapital, säger Jan Sikking.

Förra veckan bestämde Strömsunds kommun att campingen i Hammerdal ska säljas till en holländsk familj.

Mer läsning

Annons