Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten kritiseras av arbetsmiljöverket

Socialförvaltningen i Härjedalens kommun brister i uppgiftsfördelningen i arbetsmiljöarbetet, riskbedömning av arbetet i hemmet och saknar en trafiksäkerhetspolicy.

Annons
Arbetsmiljöverket har granskat äldreboenden och hemtjänsten i Härjedalen och kommit fram till att arbetstagarna inte har tillräckliga kunskaper om trafiksäkerhetsfrågor. Det gäller hemtjänsten Ytterhogdal, Sveg, Funäsdalen och Hede.
Detta kan medföra en risk för ohälsa och olycksfall i arbetet, skriver arbetsmiljöinspektionen i inspektionsmeddelandet.
Före den 9 februari 2009 ska deltagarna i inspektionen informera Arbetsmiljöverket vad de gjort med anledning av de brister och krav som hittats.
Inspektionen på äldreboendena gjordes som en del av Arbetsmiljöverkets gemensamma tillsynsområde; vård och omsorg i ordinärt boende 2007–2009.
På Socialförvaltningen i Härjedalens kommun brister man i uppgiftsfördelningen i arbetsmiljöarbetet, riskbedömning av arbetet i hemmet och saknar en trafiksäkerhetspolicy, enligt Arbetsmiljöverkets inspektion.
Som ett exempel kan nämnas att arbeten i de enskilda hemmen som hör till hemtjänsten i Ytterhogdal, Sveg, Funäsdalen och Hede påbörjas ofta utan att en undersökning och bedömning av vilka arbetsmiljöåtgärder som behöver vidtas i det enskilda hemmet, har utförts.
De brister i arbetsmiljön som lyftes fram vid inspektionerna var bland annat belastningsergonomiska risker. Det framkom att den tillgängliga städutrustningen i det enskilda hemmet ibland var bristfällig vilket i vissa fall innebar att personalen fick arbeta i ergonomiskt felaktiga ställningar. Trånga duschar eller duschkabiner, och trånga dörröppningar när man ska förflytta en vårdtagare i rullstol. Det uppgavs att det kunde dröja innan hjälpmedel kommer på plats, till exempel en höj - och sänkbar säng.
Annons