Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikopterns rotorfäste gick sönder vid flygning

/
  • Finansmannen Maths O Sundqvists helikoper, här utlånad till flygföretaget Ostermans i Östersund, tvingades nödlanda på en myr i närheten av Messlingen i västra Härjedalen sedan en stor bit av rotorfästet lossnat under flygningen. Foto: Lars Nelsson

Mitt under flygningen så lossnade en stor bit av rotorfästet på helikoptern och den började att vibrera kraftigt. För piloten gällde det att snabbt hitta ett ställe att sätta ner maskinen på. Det blev på en myr en bit från Messlingen i Härjedalen.

Annons

Det var i onsdags som en helikopter från flygföretaget Ostermans i Östersund råkade ut för ett allvarligt tekniskt fel som kunde ha orsakat ett haveri. En stor bit av fästet till rotorbladen, den så kallade hubben, lossnade under färden och det fanns stor risk att även rotorbladet kunnat lossna.

Nu blev det så stora vibrationer i helikoptern att det blev skador i bakpartiet på maskinen.

Helikoptern, som ägs av finansmannen Maths O Sundqvist, är fransktillverkad av typen EC 120 och den har hyrts in av Ostermans, som har 12 helikoptrar i tjänst.

Vd för helikopterföretaget är Christer Hagberg från Göteborg, som också är pilot. Han är imponerad av piloten som lyckades få ner helikoptern på ett säkert sätt, trots stora problem.

– Jag har aldrig någonsin hört talas om ett liknande fel tidigare på någon maskin säger han. Det blir ett hårt slag för fabriken i Frankrike som kanske måste ge flygförbud till alla maskinerna av samma modell tills de har undersökt hur skadan har uppkommit.

– Nu kommer tekniker från fabriken att kontrollera vad som hänt och vilka följdskador som maskinen fått.

Hagberg säger att fästet till rotorbladen, som är gjort i titan, ska hålla i 10 000 timmar utan problem.

Luftfartsinspektionen gav i går eftermiddag tillstånd att flytta helikoptern från myren. Den lyftes med en grävmaskin till en lastbil som fraktade helikoptern till hangaren i Göviken.

Med tanke helikopterns skador kommer det att dröja länge innan den är i luften igen.

I somras drabbades Ostermans av ett liknande olyckstillbud. Då var det motoraxeln på en helikopter som gick av och motorn stannade i luften. Men även då lyckade helikopterpiloten nödlanda på en myr, då vid Rogenområdet, vid gränsen till Dalarna.

– Bägge händelserna som har drabbat oss är ytterst ovanliga och beklagliga, säger Christer Hagberg.

Mer läsning

Annons