Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjulfaspelen i Ytterhogdal lockade 190 tävlande i snöyran

/
  • Så här skönt var det att komma i mål, tyckte Johanna Grip från Ytterhogdal.
  • Marcus Nordkvist och Grim Pålsson från Sveg hade laddat upp inför tävlingen med mackor och vitlökskorv till frukost.
  • Margaretha Revelj värmer Elin Busk från Norra skolan, Sveg, innan hon ska starta. Foto: Carin Selldén
  • Alexander Ek och Jon Zachrisson från årskurs 3 i Sveg och Malva Zackrisson och Matilda Persson från årskurs 1 i Sveg, tyckte det var kul att tävla i Härjulfaspelen.
  • Anja Salomonsson körde i full fart.

Under torsdagen var det dags för de 69:e Härjulfaspelen på skidor. Elever från årskurs ett upp till gymnasiet kämpade på i snöyra på skidstadion i Ytterhogdal.

Annons

Skidtävlingen startade i Lillhärdal och hålls där var femte år. De andra åren turas skolorna i Härjedalen om att anordna Härjulfaspelen. Under torsdagen snöade det och var några minusgrader på skidstadion i Ytterhogdal.

I år var 190 elever anmälda till skidtävlingen.

– Det brukar vara fler. Skolorna i Tännäs, Funäsdalen och Bruksvallarna kom inte i år, bara två från Funäsdalen, säger Margaretha Revelj, tävlingsledare och idrottslärare som organiserar tävlingen.

– Vi försöker använda skolans personal som funktionärer, men de är inte riktigt vana vid det här, säger hon.

Även årskurs 8–9 i Ytterhogdal hjälpte till med att dela ut varm saft, ta emot skidåkare i målet och sköta prisutdelning.

För de elever som inte är med i Härjulfaspelen är det en vanlig skoldag. Det är såklart frivilligt att vara med och många av de barn och ungdomar som är med tränar skidåkning på fritiden.

Några som tyckte det var kul att åka var Alexander Ek och Jon Zachrisson från årskurs 3 på Norra skolan i Sveg och Malva Zackrisson och Matilda Persson från årskurs 1.

Hur har ni laddat upp inför tävlingen?

– Det har varit som en vanlig dag. Vi åt gröt i skolan, säger Jon Zachrisson, som tillsammans med Malva tränar skidåkning i Svegs IK.

– Jag åt yogurt, säger lillasyster Malva.

Fotnot: Alla resultat finns att läsa på webben.

Annons