Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalsföretag positiva i lågkonjunkturen

/
  • Hos Brand Factory i Sveg märker platschefen Sven-Bertil Widmark och hans personal ingenting av finanskris och lågkonjunktur. Ett läge som även andra härjedalsföretag redovisar.

Finanskris och lågkonjunktur. Hur drabbas företagen i Härjedalen av detta? LT har kollat läget.

Annons

– Vi känner ännu inte riktigt någonting av finanskrisen och lågkonjunkturen, säger Brand Factorys vd Christer Nilsson.

– Fortfarande har vi bra med jobb och välfyllda orderböcker. En viss nedgång i försäljningen till fordons-och elektronikföretagen känner vi dock av. Men eftersom vi har många ben att stå på så står vi väl rustade även i en lågkonjunktur som denna.

Brand Factory har enligt Christer Nilsson en bred och fin kundbas, kanske bättre än någonsin tidigare och jobbar över hela Norden.

– Vi har därför för närvarande inga planer på att varsla eller säga upp personal. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi får se vad framtiden har i sitt sköte.

På Härjedalskök i Ljusnedal är tongångarna lika positiva.

– Vi märker ingenting av lågkonjunkturen, säger Tord-Erik Zetterström vid företaget.

– Det var en liten avmattning i oktober, men sedan mycket positivt igen på försäljningssidan både i november och december.

– Vi ligger prismässigt mycket bra till på marknaden eftersom vi kan skapa en ny funktion i begagnade stommar.

Härjedalskök kan fixa till ett nytt kök över dagen, vilket inte många andra företag i branschen klarar av.

– Vi drabbas av lågkonjunkturen så tillvida att försäljningen har gått ner globalt sett det senaste kvartalet, säger Piabs platschef i Hede, Christer Söderberg.

Produkterna som Piab i Hede tillverkar går i stort sett 100 procent på export.

– Vi har för närvarande inga planer på att dra ner på produktionen och inte varsla eller säga upp personal, fortsätter Söderberg.

– Traditionellt har Piab klarat sig väldigt bra under tidigare lågkonjunkturer. Detta främst beronde på att vi har en bra geografisk och branschmässig spridning på kundsidan.

Mer läsning

Annons