Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot spår­avgifter

/
  • Nu har en hemsida skapats på internet för att protestera mot spåravgifter för skidåkare i Funäsdalen. ”Jag är emot de individuella spårkorten”, säger initiativtagaren Lars Göransson. Foto: Lars Nelson

Debattens vågor går höga när det gäller införandet av spåravgifter för skidåkare i Funäsdalen. Nu har en protestsida startats på webben. – Jag startade hemsidan för att jag vill protestera mot att man använder sig av individuella spårkort, säger initiativtagaren Lars Göransson.

Annons

Strax före julhelgen kommer det att införas spåravgifter i Funäsdalens 300 kilometer långa spårsystem. En avgift som dock bara kommer att tas ut för dem som är inte är skrivna i kommunen.

Debatten har varit het sedan beslutet togs av Funäsdalsfjäll, och nu har till och med en hemsida öppnats, nejtillspårkort.se, för att protestera mot avgifterna.

Initiativtagare till hemsidan är Lars Göransson, som har en stuga i området. Enligt honom är det stora problemet med spåravgifter att det knyts till en individ.

– Jag betalar gärna för att ha så fina spår som vi har i Funäsdalsfjällen, men då genom någon form av stugavgift som det var till förra säsongen, säger Lars Göransson som alltid betalat den frivilliga avgiften som funnits, en avgift han även kommer att betala i år.

– Men eftersom jag är emot de individuella spårkorten så kommer jag inte att hämta ut korten, säger Göransson.

Han anser att det är de som tjänar pengarna på skidåkningen som kanske ska stå för kostnaden för spårdragningen, exempelvis kommunen som får in olika skatter eller turismföretagarna som tjänar pengar på besökarna.

Göransson ser även vissa möjligheter att man genom fastighetsskatten ska kunna betala för fina spår. Han tror vidare att många kommer att åka skidor utan att ha betalt avgiften.

– Helt plötsligt känner man kanske för att ta ett motionsvarv i spåret innan bastun. Jag tror alla känner en stor olust inför att då möta spårvärdarna i spåret och få redovisa sin försummelse, säger Lars Göransson som tror att spontanåkningen kan utebli på bekostnad av värdefull motion.

Många anser att längdåkarna ska betala för sin skidåkning liksom de som åker utför gör. Men det håller inte Lars med om.

– Jämför då hellre med en offpiståkare som går uppför berget och åker ner, jag tror det skulle bli en ganska ilsken stämning om någon vill ha betalt för det.

Mer läsning

Annons