Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här odlas Härjedalens första ekologiska jordgubbar

/
  • Susanne Brunnsberg och Mikael Jonasson i Härjeåsjön har fått deras första jordgubbsplantor och öppnar självplock nästa sommar. Foto: Carin Selldén
  • I helgen satte de 3000 plantor för hand. Den första augusti åker resterande i marken.

Ekologiska jordgubbar i Härjedalen? Det kan man plocka nästa sommar hos Susanne Brunnsberg och Mikael Jonasson som blir Härjedalens första storskaliga jordgubbsodlare.

Annons

Efter råd och tips i från jordgubbsodlare, positiva framtidsvisioner och en stor portion kämparglöd bestämde sig Susanne Brunnsberg och Mikael Jonasson för att satsa på att odla jordgubbar på deras gård i Härjeåsjön.

– Vi har gått och tänkt och spånat i ett år ungefär innan vi bestämde oss. Det känns lite speciellt att titta ut i från sovrumsfönstret och se odlingen, säger Mikael Jonasson.

– Vi har ju faktiskt möjlighet när vi bor så här, säger Susanne Brunnsberg.

Inte nog med att heltidsjobb, trettio köttkor, barn och höns tar upp deras tid, nu ska mångsysslarna även satsa på ett självplock och att sälja jordgubbar hemifrån och via butik. Förhoppningsvis kan en av dem jobba heltid med jordbruket.

På deras jordplätt på en hektar som ansluter till sjön har de i helgen planterat 3 000 plantor för hand. När man planterar maskinellt får man räkna med ett bortfall på tio procent.

I augusti är det dags för det resterande att komma i jord. Sammanlagt blir det en odling på 25 000 plantor. Paret håller även på att prova att odla broccoli, som ska vara en bra grönsak att odla i samband med jordgubbar.

– Vi har hört att det är ett ypperligt läge för jordgubbsodling – med lutningen, jorden och vattnet, säger Susanne Brunnsberg.

Paret har varit runt hos en del odlare och fått råd, bland annat i Järvsö där det finns en ekologisk odling.

– Men frågar man tio odlare så får man åtta olika svar, man måste se vad som funkar för oss, säger Mikael Jonasson.

Mikaels släkt har bott på gården sedan 1700-talet och han kallar sig själv härjedaling ända in till märgen.

– Det är kul när det händer något i byarna. Det blir som en dagsutflykt att komma hit och plocka jordgubbar och bada i Härjeåsjön, säger han.

Dessutom ligger ju ekologiska jordgubbar i tiden.

– Man kan säkert plantera 35 000 plant på samma yta. Men vi kommer inte driva på, vi satsar hellre på goda jordgubbar, säger Mikael Jonasson.

2011 blir de KRAV-certifierade, fram till dess får gubbarna kallas ekologiska.

Mer läsning

Annons