Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbkalenderns släpp årets höjdpunkt för Ränningsvallen

/
  • Kalendersläppet är en stor händelse i Ränningsvallen och hundratals personer kommer dit för att frottera sig med kalendergubbarna.  Foto: Håkan Degselius
  • Inne i fjöset finns en utställning med alla gubbar som varit med i de olika årgångarna. Totalt handlar det om ett 70-tal män i sin bästa ålder.
  • Jocke Lagercrantz och Åsa Evertsdotter är nöjda med årets upplaga och planeringen inför nästa års kalender är i full gång.
  • Gubbarna i all sin prakt framför den nya statyn i byn.
  • Det bjuds på god mat och dryck när årets stora händelse i Ränningsvallen sker.Gubbarna i all sin prakt framför den nya statyn i byn.

Ränningsvallen blev känd för sina gubbar. Nu har den sjunde upplagan av kalendergubbarna blivit klar. Robert Bergman från Herrö utanför Sveg var en utav de 12 som tog av sig kläderna för den goda sakens skull.

– Det var synd att man inte tog bilderna nu för jag är fem kilo lättare, säger herr februari med ett leende.

Annons

Många trodde nog att kalendern med gubbar från Härjedalen skulle bli en dagslända. Men nu sju år senare är produkten som kommer ut mer attraktiv än någonsin.

– Vi säljer mest utanför landskapet, säkert över hälften går dit och det har blivit något av en postorderverksamet, säger Åsa Evertsdotter som är damen som ser till så att jobbet med kalendern blir av.

Hur många exemplar som trycks och säljs är i dagsläget en affärshemlighet.

Men att det är åtskilliga tusen exemplar som säljs världen över är ingen dålig gissning.

– Det är en bra produkt, den är inte gratis att trycka men allt som blir över ska generera pengar till byn, fortsätter Åsa som i dagsläget hunnit färdigställa många saker i byn som gagnar både bybor och turister.

En sådan sak är kalendersläppet. Då förvandlas byn till något helt annat än den vanliga vardagen. Pressen är på plats och 100-tals personer strömmar till för att titta på avklädda gubbar och njuta av den välsmakande gubbröran med tillhörande starkt.

Sven-Emil Backman från Lofsdalen viker ut sig i månaden mars på en björnfäll med fjället bakom sig.

Att han skulle kunna dra nytta av sin nakenhet har han inga utsikter om.

– I den här åldern så går det bara utför så det har jag inga förhoppningar om, säger Sven- Emil som trots det är jäkligt nöjd över sin debut som fotomodell.

Även fotografen, Jocke Lagercrantz från Sveg, var nöjd över resultatet.

– I år visste jag hur jag skulle göra och jag har hunnit reka mera, säger Jocke som redan hunnit till månad sju när det gäller nästa års kalender.

– Sedan är det jäkligt kul att träffa gubbarna och se många nya miljöer, avslutar Jocke som i dagläget inte vill avslöja vilka som kommer att vara med i nästa års kalender.

Det enda som är säkert är att det blir naket och gubbarna kommer från Härjedalen!

Mer läsning

Annons