Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grus ska bli till gräs i Sveg

/
  • På den nuvarande grusplanen ska det bli konstgräs redan nästa säsong. Totalt ska runt 40 mil ledningar dras under det tilltänkta konstgräset. Roland Tullners och Åke Larsson är förhoppningsfulla. Foto: Håkan Degselius

I augusti sätts spaden i gruset för den nya konst-gräsarenan i Sveg. Totalt beräknas kalaset kosta runt fyra miljoner kronor.
– Det här kommer att betyda mycket för besöksnäringen, säger Roland Tullners från Svegs IK.

Annons

En känd slagdänga på svensktoppen är ”När guldet blev till sand”. Men nästa hit från Sveg blir med all säkerhet när gruset blev till gräs. För nu är planerna klara för den nya fotbollsarenan i Sveg. En arena som förutom det vanliga gräset ska bestå av en helt ny konstgräsplan där den gamla grusplanen finns för närvarande. Och en ny anläggning behövs onekligen med tanke på att klubbens verksamhet har växt lavinartat de sista åren. Numera finns det över 200 ungdomar som spelar fotboll i Härjedalens centralort.

– Satsningen har börjat bära frukt, säger Åke Larsson, en utav föreningens 30 ideellt arbetande ledare som hoppas att man ska kunna erbjuda betydligt bättre träningsmöjligheter för samtliga, både flickor och pojkar och på olika färdighetsnivåer.

Fyra miljoner är relativt billigt om man jämför med liknade anläggningar. Redan nu är man i full gång med att söka pengar från olika fonder och man har redan haft tentakler ute mot företag som kan vara intresserade.

– De företag vi har pratat med har varit positiva trots konjunkturnedgången, säger fotbollens ordförande Roland Tullners som även planerar för att bilda ett arenabolag för att det ska kunna skötas bättre ekonomiskt.

Förutom att det ska bli konstgräs kommer även fotbollsplanen att vara uppvärmd, vilket möjliggör spel året runt. Och det fina i slänggungan är att kostnaderna för värmen är i princip gratis då man kommer att ta överskottet från spillvärmen från HMAB.

– Det är en unik lösning, säger Roland Tullners som tillsammans med Åke Larsson varit på ett antal studiebesök för att hitta rätt. Man var bland annat i Elfsborg där den förre Svegaren Bosse Johansson hjälpt till med många råd.

På många andra platser i landet har liknande anläggningar burit frukt då man kan se att många lag väljer att komma dit för att exempelvis ha fotbollsläger i början av säsongen.

– Vi var till Åland under påsken och där ser man det som en ren turistnäring med cuper varje helg och det kan bli viktigt för näringslivet, menar två förhoppningsfulla ledare från Svegs IK avslutningsvis.

Annons