Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannbyar men det skiljer 30 procent i nätpris

Det är bara ett stenkast mellan Vemhån och Björnrike men ändå skiljer det mycket mellan platserna när det gäller priser på det fasta elnätet. Kunderna i Vemhån betalar drygt 30 procent mera i fasta kostnader jämfört med sina grannar.

Annons
Du kan köpa el av en mängd bolag. Men när det gäller elnätskostnaden så är du styrd till vem som förfogar över nätet i området.
I Härjedalen är det två bolag, Btea och Härjeåns, som har monopol på elnätet.
Btea har sitt nät i Vemdalen och Björnrike medan Härjeåns försörjer övriga Härjedalen.
Och det skiljer stort i pris när det gäller den fasta elnätskostnaden trots att det inte är långt mellan Björnrike och Vemhån
På en 25 ampers säkring skiljer det runt 30 procent till Härjeåns nackdel. En stor kostnad för en vanlig kund men befogad, enligt Härjeåns som tillsammans med sin nätkonkurrent driver Fyrfasen som levererar den levande strömmen till samtliga kunder.
– Det beror mycket på hur nätet ser ut och vi har mycket ledning per kund, säger Härjeåns vd Sten Olov Salomonsson som i övrigt anser att man ligger i paritet med övriga bolag när det gäller de fasta nätkostnaderna samtidigt som det kan skilja när det gäller vilken typ av kapacitet man köper.
Drygt 50 procent av kunderna finns i fjällvärlden och turistanläggningarna där fritidhusen utgör en stor del av kundbasen. Många används bara under en liten del av året.
– De som är fast boende blir drabbade, fortsätter Sten Olov Salomonsson.
Annons