Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotländsk polis effektiv i jakten på drogade förare

Antalet misstänkta förare med alkohol eller narkotika i kroppen har ökat med runt 40 procent mellan åren 2007 och 2009 i Härjedalen.

Annons

Polismyndigheten i Härjedalen har varit synnerligen aktiva när det gäller att få fast skoter eller bilförare som kör sitt fordon i påverkat tillstånd.

Det visar siffror som LT tagit fram. Under tiden 1 juni 2007 till 31 maj 2008 togs 30 personer misstänkta för att ha framför sitt fordon med alkohol i kroppen och ytterligare en med narkotikaklassat preparat. Under samma tidsperiod året efter har den summan adderats på ytterligare. Då var det totalt 44 förare med otillåtna preparat i kroppen, 39 hade sprit i sin lekamen.

Totalt en ökning med över 40 procent.

Enligt Mats Turdell, vid polisen i Sveg, kan närvaron av gotländska poliser i västra Härjedalen vara en bidragande orsak till att så många fler togs.

– Under vintern hade vi fyra gotlänningar som var synnerligen aktiva på fordonskontroller. De hade inget med utredningar att göra utan fick bara jobba på fältet och det har satt sina spår, säger Mats Turdell som även sett att antalet utandningsprov totalt har ökat under det sista året.

Bland de som togs för att ha kört sitt fordon i olagligt tillstånd var det bara ett par som gjorde det med skoter. En förvånande siffra med tanke på att man under tidigare år har haft stora problem med skoterfylla.

Där tror Mats Turdell att det långsiktiga arbetet med att kontrollera och informera skoteråkarna på fjället har gett ett resultat.

Mer läsning

Annons