Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger kommunen rätt att ta ut avgifter i efterhand

Tre lägenheter i stället för en. Men en privatperson har trots det bara betalt för en anslutning för vatten och avlopp.

Annons

Nu har Statens VA-nämnd gett Härjedalens kommun rätt att ta ut avgifter i efterhand.

– Det är en dom som är jätteviktig för kommunen, säger Henrik Ingvarsson vid VA-avdelningen på Härjedalens kommun.

Domen föll för en tid sedan och privatpersonen förpliktigas att betala för två tilläggavgifter för de två lägenheterna som tillkommit efter att han fått bygglov för fastigheten 1979.

Privatpersonen måste även betala för brukningsavgifter för de senaste åren efter att kommunen upptäckt att han haft fler lägenheter än planerat.

Totalt rör det sig om runt 70 000 kronor som Härjedalens kommun får in.

För Härjedalens kommun är beslutet ett stort framsteg efter en lång tids kamp.

– För oss är det en jätteviktig dom för vi måste ta ut avgifter för det antal lägenheter som finns i verkligheten, säger Henrik som ser det hela som en rättvisefråga för både invånare i Härjedalen och de som valt att bygga fastigheter i kommunen.

Inventeringen av olika fastigheter påbörjades för flera år sedan och mycket tack vare Internet har man hittat fastigheter som inte följt de bygglov som getts.

Totalt har man skickat ut kravbrev till ett tiotal personer som alla nu har gjort rätt för sig och betalat avgifter i enlighet med kommunens VA-taxa

Men det kan bara vara toppen av ett isberg.

– Det finns överallt och det är ett stort mörkertal, menar Henrik Ingvarsson som hoppas att man kan sätta in resurser för att hitta fler fuskare.

– I rättvisans namn ska alla betala för det man har, fortsätter Henrik som tror att det i slutändan kan handla om stora belopp som kan komma VA-verksamheten till godo.

Annons