Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastronomisk upplevelse när Italien kom till byn

/
  • Michael Kühne ger råd till Ulf Dammgren, en utav 25 medlemmar  i VGS – en förening som skapat stora rubriker för sin matkonst.
  • Ulf Dammgren och Herje Myhr ser till så att buffébordet blir till en läcker matmagnet för de 200 gästerna. foto: håkan degselius
  • Foto: Håkan Degselius

Matkulturen i Vemhån har blivit dramatiskt mycket bättre sedan Vemhåns gastronomiska sällskap drog i gång. Herje Myhrs älgstekar liknade mera skosulor när han tidigare stod vid spisen.
– Så gör jag inte i dag. Nu är köttet mera rosa, säger han.

Annons
Gubbarna och grabbarna i Vemhån är välkända i stora delar av Sverige för sin matlagningskonst. Det som började som ett litet kvällsnöje har sakta men säkert expanderat till något stort. I fjol arrangerade man en skaldjursafton på bygdegården i Vemhån och i år gick man steget längre och anordnade en italiensk afton med allehanda delikatesser från det sydländska köket.
Mortadella, parmaskinka, tallegio, gorgonzola och lasagne är bara några läckerbitar som får det att vattnas ordenligt i munnen på en sann matälskare. Och det var många som ville njuta av vad de 25 medlemmarna hade fixat till under veckan.
Redan två dagar efter att biljetterna släpptes så var det över 200 personer som hade köpt de eftertraktade matkupongerna.
Sedan var det bara att sätta sig till bords och låta sig bli betjänad av väldrillade servitörer.
– Tyvärr var det ingen som hade mustasch, uppknäppt skjorta och en rejäl guldkedja runt halsen som en riktig italienare, säger Michael Kühne, dirigenten för det numera självspelande pianot, med ett leende.
Enligt Michael har medlemmarna utvecklats rejält som köksmästare under åren som man igång verksamheten.
– De har blivit mera medvetna om mat. Nu ringer de till och med och ställer frågor, fortsätter Michael som under förarbetet innan gästerna anlände såg hur lugna hans adepter var.
– Ifjol var det rena rama kaoset under skaldjursbuffén men nu flyter allt på riktigt bra.
En som fått verklig rutin på det hela är Herje Myhr. Numera har han tagit med sig sina nyvunna kunskaper in i hemmets lugna vrå.
– Det blir mest på helgerna. Vardagsmaten får frugan ta hand om, säger Herje som även fått lära sig hur man steker kött på bästa sätt. Tidigare blev hans älgstekar till rena rama skosulorna men nu är köttet läckert rosa samtidigt som han fått till det där med välsmakande såser som inte biter sig fast i kastrullen.
– Det är en helt annat matkultur jämfört med tidigare, konstaterar han samtidigt som han kirrar till ruccolasalladen till gästerna.
Förutom god mat så bjöds det på svängiga toner från King Edwards och säkerligen en och annan trevlig sväng på dansgolvet med italienska förtecken!

Mer läsning

Annons