Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt tält när Cirkus Wiktoria kom till Sveg

/

Kameler och lamadjur i Sveg? Jo, det stämmer. Under onsdagen var det dags för Cirkus Wiktoria till alla barnfamiljers stora glädje.

Annons

Vad är det som är så speciellt med cirkus? Kanske det exotiska, så långt i från vardagen man kan komma - människor och djur från olika länder, glittrande scendräkter. Kanske doften av sågspån, stall och varma popcorn i en annorlunda och härlig och blandning.

Klockan sju hade Cirkus Wiktorias tält i stort sett fyllda rader och den lilla orkestern drog i gång musiken. Publiken som bestod av mestadels barn och föräldrar satt förhoppningsfulla, med händer fulla av popcorn och sockervadd.

Det var cirkuskonster och akrobatik, klantiga clowner, ponnydressyr, pudlar och duvor och uppvisning med kameler och lamadjur. Dessutom Sveriges enda ridande get!

Några barn fick komma in i manegen och vara med i ett clownnummer.

Silje Kristensen, 9 år,stod plötsligt mitt i manegen och fick ställa sig på en planka.

– Det var lite läskigt. Det är så mycket folk här inne så jag var lite nervös, säger hon efteråt.

1986 startade illusionistparet Les Camorys Cirkus Wiktoria efter en lång och framgångsrik trollerikarriär. 2002 sålde de cirkusen till Åke Skogh som drev företaget fram tills han var 81 år.

I mars togs cirkusen över av Lars-Åke Jonsson och Karin Jonsson från Sysslebäck i Värmland. Cirkusen består av 36 personer från Sverige, Polen och Ryssland och 18 djur och turnérar runt i Sverige mellan slutet av mars- oktober. Alla djuren är uppfödda i Sverige.

– Turnerande går jättebra. Det enda problemet är språket, säger Lars-Åke Jonsson.

Under vintern då cirkusen tar ett uppehåll bor djuren nere i Halmstad.

– Det är en 28-årig tjej som har hand om alla djuren, Lars-Åke Jonsson.

Lars-Åke Jonsson har tidigare jobbat som byggnadsarbetare och hans fru jobbade i hemtjänsten. Att de köpte cirkusen var ett spontant beslut. De har alltid varit fascinerade av cirkus.

– Jag har så fina minnen när jag gick på cirkus som liten. Du träffar bara glada människor, det är det bästa i livet, säger Lars-Åke Jonsson.

Lars-Åke Jonsson som själv är från Värmland glesbygd, värnar om de små orterna, och vill att alla människor ska få gå på cirkus.

– Jag vill ge andra samma fina minnen som jag fick som barn, säger han.

Annons