Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum anses oskyldig enligt miljödomstolen

Miljödomstolen beslutade i fredags att undanröja länsstyrelsens föreläggande mot Fortum Generation AB samt att Bosse Ymans överklagande ogillas.

Annons

Den 28 juni 2006 anmälde Bosse Yman, ordförande i Sveg-Herrö fiskevårdsområdesförening samt talesman för samtliga byalag och fiskevårdsområden kring Svegssjön, missnöje med hur Fortum och Ljusnans vattenregleringsföretag (LsVf) sköter sina åtaganden och efterlevanden av gällande tillståndsdomar avseende regleringen av Svegssjön.

Länsstyrelsen beslutade i oktober 2009 att Fortum Generation AB senast den 30 juni varje år ska inventera och ta bort förekommande flyttuvor, flytholmar och lösa stubbar i Svegssjön. Fortum överklagade sedan att miljödomstolen skulle undanröja länsstyrelsens beslut eftersom Fortum menade att det riktades mot fel part. Rätt part är, enligt Fortum, Ljusnans vattenregleringsföretag.

Bosse Yman har sedan i ett överklagande yrkat att miljödomstolen ska återförvisa ärendet till länsstyrelsen för fortsatt handläggning av frågan om Fortums ansvar för försämringen av vattenkvalitén i Tronsbäcken.

Miljödomstolen beslutar i domen att länsstyrelsens föreläggande ska undanröjas då det riktats mot fel part.

Miljödomstolen menar också att den utredning som gjorts av länsstyrelsen och Fortum tyder på att metallutfällningarna i Tronsbäcken har en naturlig orsak, och domstolen delar bedömningen som länsstyrelsen gjort.

”Det finns därför inte skäl att återförvisa ärendet till länsstyrelsen för förnyad handläggning. Bosse Ymans yrkande ska således ogillas”, står det i domen.

– Jag har inte hunnit läsa domen än och vill därför inte kommentera, sade Bosse Yman under måndagseftermiddagen.

Annons