Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte fånga björn med fiskedrag?

/
  • Helikopterpiloten Ulf Grinde trodde inte sina ögon när han fick se draget på björnens rygg. Något liknande kommer jag nog aldrig att få uppleva igen, säger Grinde.Foto: jan andersson
  • En pil i rumpan och en fiskedrag i ryggen!       Den här 170 kilo tunga björnhannen var rejält stucken när han sövdes på torsdagen i Svegstrakten. Draget ser ni på den lilla bilden till höger.
  • Hur draget fastnat björnen lär vi väl aldrig få veta.

När piloten Ulf Grinde upptäckte björnen från sin helikopter, såg han att det var något som blänkte på hans rygg. När björnen sövts fick han svaret på gåtan. Ett fiskedrag satt fast på björnryggen. Nu är frågan, hur kom det dit?

Annons

Det var i går eftermiddag som Ulf Grinde på Jämtlandsflyg och den norske veterinären Jon M Arnemo var ute med en helikopter i Svegstrakten för att märka björn.

– Vi pejlade in honor för att kunna räkna årsungarna, berättar Grinde. När vi fick pejl på en hona, den tredje för dagen, såg vi en stor hanne utan sändare som var med henne. Eftersom hannen, som vi aldrig sett tidigare, var omärkt så koncentrerade vi oss på honom. Det var då vi såg något som blänkte på den stora ryggen.

Efter att den 170 kilo tunga björnen sövts med en bedövningspil från helikoptern, så gjorde man en undersökning av honom och hittade då ett fiskedrag som satt fast i ryggen på björnen.

– Det var ett kopparmets på fem gram med röda prickar, ett perfekt drag för öring, säger Ulf Grinde.

Han skar loss draget från björnen och nu kan man fundera på hur draget hamnat där.

Antingen är det någon fiskare som kastat fast det i björnen och sedan lagt benen på ryggen när han sett var draget hamnat, eller så har det hängt ner från någon gren och fastnat när björnen gått förbi.

– Det får vi nog aldrig veta, säger Grinde, men något liknade kommer jag nog aldrig att få uppleva igen.

Nu har han lagt draget i en ask och det kommer att vara ett roligt minne att spara för framtiden.

Mer läsning

Annons