Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forbönderna – marknadens själ

/

Den 156:e Röros Marknad är invigd. Som vanligt gjordes det på Malmplatsen med tiotusentals människor som väntade på forbönderna. Efter sång, dans och tal travade de in, de 83 ekipagen. Tio ekipage har kört hela vägen från Klövsjö.

Annons

Röros bjöd på några minusgrader och stundtals sol när hyttklockan ringde och marknaden förklarades öppnad i och med Röros-sången, tal, polka och musik. Förväntningarna var stora när tiotusentalet människor väntade in de 83 hästekipagen på Malmplatsen.

Och ingen blev besviken. Forbönderna flyttade oss tillbaka två hundra år i tiden.

Efter invigningen höll en del av forbönderna till på Rasmusgården där de stekte kolbullar och bjöd på kaffe. Norska och svenska forbönder handlade med varor, där handel av bland annat sill ägde rum. Affären firades sedvanligt med en sup.

Bengt-Arne Bertilsson från Malung stod vid stekpannan. Han hade färdats hela vägen från Klövsjö. Vädret var det inget fel på med minus 6–7 grader.

– Det var idealiskt, perfekt, säger han.

Forbönderna håller traditionen vid liv, såsom förr i tiden då man från Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Tröndelag och Hälsingland färdades den långa vägen till Röros för att byta varor.

På 1800-talet kom det så många som 1500 ekipage till marknaden. Röros hade på den tiden kontakt via järnväg med Trondheim och havet, det vill säga den ”stora världen”.

Eftersom det inte fanns något utbrett vägnät i inlandet blev vintern den naturliga frakttiden, då man även var befriad från sommarens alla sysslor på gården. Sjöar och myrmarker frös till is vilket underlättade färderna. Men sedan ersatte järnvägen forbönderna och i dag är det forbondeföreningar som håller liv i traditionen.

Mer läsning

Annons