Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolor vill öka deltagandet till EU-valet

/
  • Några i den lilla publiken ställde frågor till panelen - Tatiana Summermatter, Stefan Ericsson och Anette Busk.
  • Studenter från Bäckedals folkhögskola hade gjort utställningen. Läraren Maria Brolinson till höger.
  • Jenny Eriksson som är EU-ambassadör hade föredrag om EU.  Foto: Carin Selldén

Den 7 juni ska vi välja våra ledamöter till Europaparlamentet. Men valdeltagandet beräknas bli lågt och därför engagerar sig 83 folkhögskolor i ett landsomfattande projekt, ”Medborgarna och EU” med målet att öka valdeltagandet.

Annons

I Sveg har allmänna linjen på Bäckedals folkhögskola med läraren Maria Brolinson i spetsen, jobbat med det här projektet i en månad. Det resulterade i en utställning och en EU-kväll på Folkets hus under måndagen. Men bion på Folkets hus hade allt annat än fyllda rader, vilket kanske visar hur litet intresset är för valet till Europaparlamentet.

EU-ambassadören Jenny Eriksson inledde kvällen med en föreläsning om hur EU fungerar. Därefter var det fika och det fanns möjlighet att titta på utställningen.

Vid sju drog en paneldebatt i gång där Tatiana Summermatter, turismsamordnare på Näringslivskontoret, Stefan Ericsson, EU-samordnare på Näringslivskontoret och Anette Busk, ordförande för Företagarna i Härjedalen, var inbjudna inbjudna i panelen.

Diskussionen kom att handla om bland annat hur vi kan använda oss av EU i Härjedalen och hur EU påverkar Härjedalen. För att få ta del av de pengar som finns i EU-fonder, måste man aktivt söka dem. Sverige betalar varje år cirka 30 miljarder till EU, 15 miljarder får vi tillbaka, bland annat i form av projektpengar till glesbygden.

Härjedalen är indelat i två Leaderområden - i en Leadergrupp sitter representanter från offentlig och privat sektor och bearbetar ansökningar som sedan går till Länsstyrelsen för det formella beslutet. Om man vill ha hjälp med projektansökningar kan man kontakta Näringslivskontoret i Härjedalens kommun.

I Härjedalen finns det både krafter för och emot EU.

– Det är ett gäng som inte är med i EU fast vi är med. Många tycker att det är tungrott, ett jävla skit. Men man måste vara medveten om att vi är med i EU. Ska man påverka EU måste man börja någonstans. Vi skulle kunna gör mycket mer om alla drar åt samma håll, säger Stefan Ericsson.

– Turismen i exempelvis västra Härjedalen hade inte varit så stor om vi inte fått pengar av EU, säger Tatiana Summermatter.

Debatten kom också in på hur det är att driva företag i Härjedalen, något som Anette Busk berättade om, men även hur man ska folk att bo kvar i Härjedalen, speciellt då unga människor flyttar härifrån. Det är också något man han använda EU-pengar till.

– Ett projekt är rockföreningen på Storön. Man önskar att det är fler projektet som får folk at bo kvar. Det är allas ansvar att göra Sveg till ett attraktivt samhälle att bo i. Det gäller att skapa mångfald av aktiviteter för både tjejer och killar, säger han.

Några projekt i länet som blivit till delvis genom EU-stöd är:

Fiberoptik (bredband) i Härjedalen

Kulturcentrum Mankell

Jamtli

Skidstadion i Östersund

Häxprojektet i Lillhärdal

Annons