Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdans och fest på Röros marknad

/
  • Idel glada miner bland både dansare och gäster på Röros marknad.
  • När forbönderna mäktigt marscherade in var det nog ingen som undgick gåshud. Foto: Carin Selldén
  • Traditionsenlig folkdans visades upp under invigningen av Rörosmarknaden på Malmplassen.
  • Många keramikmuggar med den populära glöggen svingades på gatorna.
  • Ephraim Weiss dricker kaffe på Rörosmusset efter dansuppvisningen. Han har åkt ända från Boston för att vara med och dansa i Röros.

Röros marknad drar varje år runt 250 utställare, 85 hästekipage och 75 000 människor från hela världen. De flesta är från Sverige och Norge. Men det kommer även långväga gäster, som, den 85-åriga dansaren Ephraim Weiss från Boston.

Annons

Tusentals människor samlas under invigningen för att se de ståtliga forbönderna anlända till marknaden efter många dagar av slit och kyla. De första att göra entré är forbönderna från Klövsjö som har färdats 20 mil under sex dagar. I bagaget har de bland annat med sig lin, skinn och gårdsprodukter samt hästar att sälja.

När hästarna kommit fram blir det sång och dans. Sedan fylls Rörosmuseet med frusna åskådare som vill ha kaffe och våffla.

Ephraim Weiss sätter sig vid fönstret och värmer sig med kaffet. Han har dansat folkdans under invigningen. Han bor i Boston men har tagit den skandinaviska folkdansen till sitt hjärta, och det är därför han är här i dag. Hemma i USA är han med i dansgruppen Speledans, och han instruerar även i folkdans.

– Jag gillar den skandinaviska dansen, kombinationen av rytm och musik gör den väldigt varm. Det känns bra att dansa, säger han.

Eph, som han föredrar att kallas, ser otroligt pigg ut och på frågan om hans ålder säger han:

– Du kommer inte att tro mig. Säg vad du tror och så lägger du på tio år, säger han.

Han tar fram körkortet, som visar att han är född 1924, alltså 85 år gammal.

– Det är dansen som håller mig ung. Jag dansar sex gånger i veckan. Och jag dansar med alla olika åldrar. I går dansade jag med en 18-åring. På dansgolvet är det ingen som ser din ålder, de ser på hur du dansar, säger han.

Ephraim Weiss har besökt marknaden under 5-6 år och besöker ofta Sverige.

– Jag gillar Sverige, svenskarna är väldigt vänliga och varma personer. Jag brukar bo i Rättvik och resa runt och hälsa på vänner, bland annat i Oviken, säger han.

Redan i sommar planerar han en ny utflykt till Sverige och den svenska dansen då han ska vara med på dansläger i Järvsö.

På andra sidan staden pågår en stor mässa där det säljs både svenska och norska matprodukter och allt annat mellan himmel och jord. Här märks att norskarna gillar sina smörgåspaket, eftersom det säljs långa raddor av olika bröd.

I ett av stånden står Anne Hillmo och väljer mellan pjalt och lemse. Hon bestämmer sig för lemse – som svenska tunnbrödrullar med mesost ungefär. Försäljaren Rut Sakrisvall från bageriet i Brekken berättar att de säljer bra de här dagarna, och än har marknaden bara börjat.

Mer läsning

Annons