Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever väljer att gå på gymnasiet i Härjedalen

/
  • Det ser bättre ut än på mycket länge för gymnasiet i Härjedalen. Fler elever väljer att gå skola i Sveg och Hede vilket gör Linus Silow glad.Foto: Håkan Degselius

Härjedalens gymnasium kommer att få ett rejält tillskott av elever inför läsåret.

– Det är positivt både ekonomiskt och socialt, menar Linus Silow, rektor.

Annons

Vikande elevunderlag på gymnasiet i Härjedalen har varit ett tema under många år. Men tendensen är positiv för gymnasieutbildningen.

Redan i våras när förstahandsvalet till gymnasiet var klart visade det sig att antalet sökanden hade ökat från 41 till 64. Och nu när ettorna kommer till aulan för det första uppropet på måndagsmorgonen så kommer den siffran att vara klart högre.

– Vi har 88 inskrivna i dagsläget. Men siffran kommer nog att justeras uppåt redan då, säger Linus Silow som med tidigare erfarenheter vet att det mycket vanligt att många elever som sökt skolor utanför kommunen kommer tillbaka till hemorten.

– Det vore sjutton om vi inte nådde den magiska 100-gränsen.

Att fler väljer att gå Härjedalens gymnasium, både kommuninvånare och folk utifrån, är av stor betydelse för den kommunala ekonomin. Under många år har Härjedalens kommun betalat miljonbelopp till andra kommuner, pengar man nu kan spara i en allt tuffare ekonomi för små kommuner i inlandet.

Men förutom att man sparar pengar så finns det andra positiva effekter med ett ökat elevantal.

– Det är ju en social aspekt det blir ju en annan dynamik i klasserna med fler elever. Visst är det bra med få elever så att lärarna kan hjälpa alla men det blir ju betydligt trevligare.

Även på lärarsidan händer det saker inför det nya läsåret.

– Där har det blivit något av en generationsväxling efter att några gick i pension i våras. Vi har anställt fyra nya lärare till skolan och de är i 25–30 årsåldern.

Annons