Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjeteamet i nya lokaler bakom hälsocentralen

/
  • Agneta Roberts, Mariann Sawgård, Christina Schröder och Denise Wallén i familjeteamets nya lokaler.Foto: Carin Selldén

Individ- och familjeomsorgen utökar sin verksamhet med en öppenvårdsverksamhet i form av ett familjeteam. Teamet består i dag av två tjänster och kommer att utökas till tre heltidstjänster 2010.

Annons

Den första augusti i 2008 anställde Individ- och familjeomsorgen vid Härjedalens kommun en familjebehandlare på prov. Tillsammans med en hemterapeut skapade de ett familjeteam. Man höll till i Polisens gamla lokaler fram till april i år då familjeteamet fick nya lokaler bakom Svegs hälsocentral.

– Det fanns ett behov att ha egna resurser på hemmaplan. Förut har vi i högre omfattning varit tvungna att använda oss av externa köp i från andra kommuner, säger Denise Wallén, Individ- och familjeomsorgschef.

I stället för att lägga pengarna från budgeten för insats för unga på att placera ungdomar i andra kommuner, använder man nu en del av pengarna till att hjälpa familjer på hemmaplan.

Under åren 2005-2008 har socialnämnden haft kostnader på drygt 13 miljoner kronor för externa placeringar för utredning, vård och behandling av ungdomar.

Familjeteamet jobbar med familjer som beviljats insats utifrån utredning av socialsekreterare. Men familjer kan också själva söka stöd i föräldraskapet och har då möjlighet att få fem stödsamtal.

– Det kan vara familjer som behöver stöd i sin föräldraroll eller att föräldrarna har svårt att kommunicera. Det kan också vara småbarnsföräldrar som har ett dåligt nätverk och behöver lite stöd, säger Christina Schröder, hemterapeut.

– Man behöver inte alltid lyfta ut ett barn ur familjen och skicka i väg på behandling. Det är bättre att jobba med hela familjen, annars finns problemen ofta kvar när barnet kommer tillbaka, säger Mariann Sawgård.

Familjeteamet jobbar förutom i de nya lokalerna, ute i hemmen runt om i hela kommunen.

Från och med januari 2010 ska man utöka gruppen med en till familjebehandlare på heltid och en hemterapeut på 50 procent från och med augusti 2009. Tillsammans blir det då fyra personer inom familjeteamet med sammanlagt tre heltidstjänster.

Mer läsning

Annons