Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elli kämpar för att rädda kvar barnmorskan i Hede

/
  • Elli Palmer från Hedeviken väntar själv barn och är en av dem som berörs av att barnmorsketjänsten dras ned. Men hon oroar sig även för hur det ska bli med ungdomsmottagningen och andra frågor.  Foto: Privat
  • 202 personer står bakom Elli Palmers protest mot att dra ner barnmorsksetjänsten i Hede/Vemdalen.

Barnmorsketjänsten på Fjällhälsan i Hede kommer att skäras ned från 50 procent som den är på i dag, till 30 procent. Det är något som Elli Palmer från Hedeviken engagerat sig mot. Hon har startat en grupp på Facebook – Operation Rädda Hedes Barnmorska.

Annons

Barnmorsketjänsten på Fjällhälsan i Hede kommer att minska från 50 procent som den är på i dag, till 30 procent. Det har ledningen beslutat.

Detta väcker protester och Elli Palmer är en av de som väntar barn och berörs av nedskärningen.

Hon valde att starta Facebookgruppen Operation Rädda Hedes Barnmorska för att protestera mot beslutet, en grupp som i dag har 202 medlemmar.

– Jag väntar själv barn inom ett par veckor och när jag fick reda på det här så kände jag, vem ska ta hand om mig nu? Ingen som kollar blodtryck och sådant. 30 procent borde ju bli cirka en och halv dag och det ska täcka allt det hon gör, det är ju inte klokt, säger Elli Palmer.

Så här står det blad annat på Facebooksidan:

”Vi kräver att barnmorsketjänsten i Hede kvarstår som den varit! Man ska dra ner tjänsten till 30 procent från nuvarande halvtidstjänst, men vi anser att detta inte räcker. Denna grupp startas för att uppmärksamma såväl allmänheten som ledningen för Fjällhälsan på problemen som riskerar att följa på beslutet om nedskärningen. ”

Annika Cederlund, verksamhetschef på Fjällhälsan i Vemdalen och Hede förklarar neddragningen så här.

– Orsaken är omprioriteringar och besparingar, säger hon.

Den nuvarande barnmorskan valde att säga upp sig då hon fick det nya förslaget presenterat för sig. Hon slutar den här månaden.

Hur påverkar det här kvinnorna i Hede/Vemdalen?

– Vi ska se till att ge en fortsatt god vård till kvinnorna. Det är inte så att vi ska ta bort barnmorskan som det verkar på Facebook.

Just nu har Fjällhälsan en annons ute.

– Vi söker efter en ny barnmorska. Under sommaren kommer det att gå vikarier och till hösten planerar vi att få hit en ny, säger hon.

Elli Palmer tror att det kommer att vara svårt att hitta någon som vill jobba bara 30 procent.

– Sen är det ju inte bara vi som ska ha barn hon har hand om. Det är familjeplanering, underlivshälsa, sexualupplysning för ungdomarna. Vem kommer ha hand om det här? Det kanske inte är så enkelt att ta sig till ungdomsmottagningen i Sveg om man är ung och blyg. Och hur blir det med alla turister och säsongsarbetare som inte är folkbokförda här och inte syns i siffrorna, säger hon.

Mer läsning

Annons