Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan på turskidor har ökat hos uthyrarna i vinter

/
  • Det lär väl aldrig bli kö ute på fjällvidderna, men att vara ute på tur har blivit en allt populärare sysselsättning under denna vinter.
  • Ut på tur, aldrig sur. Åtminstone när man bjuds på sånt här perfekt väder nära Storulvåns fjällstation. Fler och fler vill ut på snön under vårvintern, något som märks på den ökade efterfrågan hos uthyrarna.

En aktiv semester i fjällen är inne. Uthyrare runt om i länet har märkt av en ökning av efterfrågan på turskidor nu under vårsäsongen.

Annons

Högsäsongen för turskidåkandet i fjällen har passerat sin kulmen, i Funäsdalen sker det mesta turandet på fjället under slutet av mars och under april månad.

– Det spontana är att all vår uthyrning har ökat, säger Mattias Rawald som är butikschef för Topsports fyra butiker i Funäsdalsområdet. Vår ryggrad är den alpina utrustningen men uthyrning av tur- och längdskidor är också viktig. Däremot märker vi en ökning på vår försäljning av tur- och längdutrustning, kanske beroende av att den investeringskostnaden inte är lika stor som en alpin skidutrustning.

I Östersund finns två uthyrningar som drivs av Intersport, en i Badhusparken och en nyetablerad butik upp på ÖSK området. Här hyr man både ut mer högpresterande längdskidor samt lite enklare vallningsfria turskidor. Många av de som hyr mer avancerade längskidor gör det för att prova innan ett eventuellt köp. Men de allra flesta är här på tillfälligt besök.

– Vår största kundgrupp har varit personer på tillfälligt besök och turister, säger Daniel Granlöf som ansvarar för de två satellitbutikerna. Många av dem har liten eller ingen skidvana och har hyrt våra lite bredare och vallningsfria turskidor. Holländska skridskoentusiaster som varit på besök i Östersund har även provat att åka skidor upp på skidstadion. Nu den senaste tiden har vi märkt en efterfrågan på stålkantade skidor för fjällturer som folk vill hyra i stan men ta med sig till fjällen över helgen. Det är något som vi kommer ta in i uthyrningssortimentet till nästa säsong, säger Daniel Granlöf.

Annons