Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drickbar energi trendigt i skolan - men gillas inte av experterna

/
  • Många använder energidrycker för att orka sitta framför datorn hela nätterna men det finns risker med att överdosera dryckerna som innehåller stora mängder av koffein. Nu är nästan form av energidryck på väg och den innehåller nikotin. Foto: Håkan Degselius
  • Foto: Håkan Degselius

Den ger dig både vingar och ökar prestationsförmågan. Men det finns baksidor med de hårt marknadsförda energidryckerna.
- Det är en påfrestning för hjärtat, säger skolsköterskan Cecilia Carlsson på Södra Skolan i Sveg.

Annons
Reklamen är tuff och skoningslös när det gäller de många energidryckerna som florerar på marknaden. Dricker du en burk utav det så får du i de närmaste superkrafter.
Och många har fallit för reklamargumenten för det går åt pallvis hos de många återförsäljare som saluför dryckerna för en hög penning. Och de köps av många skolungdomar i högstadiet och på gymnasiet i skolorna i Härjedalen.
Men det finns baksidor med för högt intag av de magiska energidryckerna.
Förutom höga utgifter så är koffeinet beroendeframkallande och många ungdomar med lätta kroppar får sömnsvårigheter och det i sin tur gör att skolarbetet blir lidande, vilket flera föräldrar vittnar om som LT har pratat med.
Nu varnar experter för att det kan vara farligt vilket inte minst visas av att dryckerna förbjudits i några av våra grannländer. Även Cecilia Carlsson vill höja ett varningens finger för ett allt för flitigt användande.
- Det är en påfrestning för hjärtat, verkligen olämpligt. Blandar man det med sprit så är det ännu olämpligare, säger hon och hon varnar också för att man kan få ett sockerberoende ifall man dricker det allt för ofta.
- De är onödiga och det finns ingen anledning att ta dem, säger Cecilia Carlsson som i princip vill ha åldersgräns för att kunna köpa dryckerna. Enligt henne kan det vara vanligt att ungdomar som pluggar hårt inför viktiga prov använder dryckerna för att orka mera.
J Det är en påfrestning för hjärtat, verkligen olämpligt. Det finns ingen anledning att ta dem.
Cecilia Carlsson, Skolsköterska

Mer läsning

Annons