Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dräktig myskoxe fördröjer hägnprojekt – avelstjuren död

/

Myskoxhägnet i Tännäs planeras öppna för allmänheten sommaren 2010. En myskoxkos dräktighet försenar nu transporten av djuren från Tromsö till Tännäs.

Annons

Myskoxhägnet i Tännäs hade planerat att få ner sex myskoxar i oktober 2008 i från norska Tromsö. Men en av de fyra honorna blev dräktig och man ville inte transportera henne av rädsla att hon skulle kasta kalven.

– Sedan var det på tal om att de skulle komma i mars, men det är djurspecialisterna som måste komma överens om när djuren ska transporteras ner, säger Rolf-Arne Ullaeus, projektledare för Myskoxcentrum. Annars går projektet enligt planerna. Samebyn Ruvhten Sijte överklagade hägntillståndet 2007 till Miljödomstolen och hänvisade till att hägnet kommer att innebära ett avsevärt intrång i deras åretruntmarker, men miljödomstolen avslog senare överklagan.

Vidare ska projektet ansöka om tillstånd att visa djuren, men för det behöver myskoxarna vara på plats.

– Vi har rullat på i tysthet. Djuren finns och vi har ordnat till en finansiering. Hittills har det inte varit några avbräck än tidsaspekten, säger han.

Myskoxarna som är på gång består av fyra honor, plus en kalv och två tjurar. Förutom ideella krafter kommer det vara en djurskötare på en kvarts tjänst som ser till djuren och ger dem foder. När djuren är på plats behöver de tid att acklimatisera sig. Djurskötarna måste också få tid att bekanta sig med djuren, därför tar det mer tid innan man kan öppna hägnet för turister.

– Myskoxarna är inte helt vilda men inte heller tama. De har sett människor på håll men är inte djurparkstama. Vi hade hoppats att vi kunde öppna för turisterna i sommar, men vi får satsa på nästa sommar, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Myskoxtjuren Hector från Tromsö som bodde på Lycksele Djurpark skulle användas som avelstjur för att rädda den vilda hjorden i Härjedalen. Men i fredags dog han när man sövde honom för att klippa hans hovar, något man måste göra på myskoxar i fångenskap.

– Det här är sånt som kan hända. Myskoxar är väldigt känsliga för bedövning och man tar alltid en risk när man söver en myskoxe, säger Stefan Mörtberg, projektledare för Rädda myskoxarna.

Nästa steg är att ta en ko i från den vilda flocken till en djurpark, låta betäcka henne och återföra henne till fjället.

– Men just nu är de inte i något bra skick. De har inte ätit på månader, så vi får vänta lite, säger han.

Annons