Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Destination Vemdalen söker EU-medel för ökad turism

Under en treårsperiod ska projektet Destinationsbolag Vemdalen pågå med start 1 oktober i år och avslut 30 september 2012. För detta kommer pengar att sökas från EU:s strukturfonder. Kostnaden för projektet beräknas totalt till 14,8 miljoner kronor.

Annons

För detta söks från strukturfonderna 5,7 miljoner, 4.5 miljoner från länsstyrelsen, 1,2 miljoner från kommunen medan den privata finansieringen uppgår till 3,4 miljoner. Turismen är den största och viktigaste näringen i Vemdalen och det finns behov av en tydligare samverkansstruktur, som skulle underlätta för företagare och befolkning att samarbeta bättre.

Det kommer att ge positiva effekter på attraktionskraften och därmed öka antalet turister och arbetstillfällen under hela året.

Lojaliteten bland turisterna i området är hög och det finns goda förutsättningar för en ökad tillväxt under hela året. Vinterturismen har en mycket positiv utveckling och sommaren har stor potential.

Besökande i Vemdalen (ej Klövsjö/Storhogna) spenderade förra året 332 miljoner, vilket var en ökning med 17 miljoner jämfört med 2007. Detta gav en årssysselsättning för 482 personer. Den totala omsättningen har ökat med inte mindre än 41 procent på tre år, varav stugboendet svarar för största ökningen.

Gästenkäten i förstudien visar att gästerna efterfrågar sådant som egentligen redan finns i Vemdalen, men som behöver marknadsföras och tillgängliggöras mycket mer.

För att Vemdalen ska bli ett ännu konkurrenskraftigare alternativ för framtiden, behövs en bättre samverkan och bättre samordning mellan byarna och de olika aktörerna.

Genom destinationsbolaget kan området visa ett starkt och enat Vemdalen, vilket är absolut nödvändigt för att investerare ska fortsätta våga investera stora summor. Genom att vara med i destinationsbolaget säkerställer området själv en fortsatt utveckling på sina egna villkor.

Huvudmålsgruppen för destinationsbolaget är företagarna i Vemdalen.

Mer läsning

Annons