Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sprider glädje åt en hel bygd

/
  • Elis Karlsson, Kerstin Karlsson och Hjördis Frid gör tillsammans Härdalsbladet, en populär tidning för Härdalingarna.  Foto: Privat
  • Här samtalar tomten med Maria Andersson, Axel Högström, Helge Rösnäs, Axel Nilsson, Inga Mattsson och Edit Modin på Mobacka. Jättegod tomtegröt serverades med härliga skinksmörgåsar. Hjördis, Elis, Allan och Anselm underhöll i dagrummet till kaffet.  Foto: privat

Man kan inte bara sitta och vänta på att saker ska hända. I Härdal tar man sakerna i egna händer.

– Vi tar från de fattiga och ger till de fattiga, säger de och skrattar.

Annons

Glädjespridare- det kan man verkligen kalla syskonen Kerstin och Elis Karlsson och Hjördis Frid. I februari i år väckte de liv i det sovande Härdalsbladet igen.

Nu har det kommit ut i snart ett år och varje månad trycks bladet i 550 exemplar som delas ut av Kerstin och Elis.

50 tidningar skickas med posten till utflyttade härjedalingar och stugägare runt om i landet.

När TH är på besök bjuds det på nykokt kaffe och sju sorters kakor. Ute är det tjugofem minusgrader och snön gnistrar i solen. Men i Kerstins kök är det varmt och julpyntat.

– Tidningen får vi trycka gratis på medborgarhuset genom bidrag från SPF i Lillhärdal. Sen säljer vi lite annonser och får in pengar till frimärken och patroner, säger Kerstin Carlsson.

Anki Åslund startade Härdalsbladet 2001 på numera nedlagda Arbetscentrum i Lillhärdal. Från början var det ett reklamblad som blev en liten tidning och skickades ut och fram till 2006. Hjördis Frid jobbade med bladet fram tills att Arbetscentrum lades ner. Och nu är hon i gång igen och sköter redigeringen av tidningen.

– Folk började fråga efter tidningen. Är ni ute med bladet? frågade de, säger Hjördis Frid.

I Härdalbladet skrivs om lite allt möjligt som händer i Lillhärdal och byarna runt omkring - om människor, kyrkan, Härdalsyran, vilka som fyller år, recept och annonser.

– Man har någonting att göra. Är man lite social och gillar att prata med folk så är det perfekt, säger Kerstin Karlsson.

– Jag älskar att skriva, säger Hjördis Frid, som även har en egen blogg.

Datorer är inget problem alls för gänget, som är mellan 61 och 72 år unga. Men i början var det lite stånk och stön.

– Du kommer inte hem med en dator, sa jag till Elis. Men nu kan jag inte vara utan den. Ju mer man håller på desto roligare blir det, säger Kerstin Karlsson.

Varje fredag klockan 16 har de redaktionsmöte och äter en bit god mat efteråt.

I fredags var gänget också på Mobacka i Lillhärdal och delade ut julklappar, spelade och sjöng för de äldre. Det är en annan tradition som de startat helt ideellt och uppskattas av de boende.

– Sprider man glädje, får man glädje tillbaka, säger Elis Karlsson.

Mer läsning

Annons