Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig svensk sopsortering i Sveg

/
  • Kerstin Ederlöf Olofsson berättar om Härjedalens kommun för besökarna. Foto: Carin Selldén

Under söndagskvällen anlände besökare från Debica, Polen och Rudky, Ukraina för att få inblick i Härjedalens vatten och avloppsrening samt sophantering.

Annons

LT har tidigare skrivit om samarbetsprojektet mellan Härjedalens kommun, Rudky i Ukraina och Debica i Polen. Våren 2008 fick Härjedalens kommun medel från dåvarande SALA IDA (International Development Agency) för att göra en förstudie för ett projekt i Ukraina. Detta ledde till ett samarbetsavtal och kontakterna intensifierades.

Det fanns tidigare ett samarbetsavtal mellan Debica och Härjedalen och Berga kommun i Katalonien, och det var via polackerna som Härjedalens kommun för första gången kom i kontakt med människor från Rudky, Ukraina.

I söndags kväll anlände besökare från Ukraina och Polen till Sveg för att göra studiebesök i Härjedalens kommun.

Efter frukost på Mysoxen samlades hela projektgruppen under måndagsmorgonen på Medborgarhuset där man hade ett välkomstmöte och lite information.

Projektets grundidé är att Härjedalens kommun ska hjälpa Rudky, Ukraina, med vatten och avloppsrening och att de i sin tur ska hjälpa Debica, Polen med sophantering.

– Som det är i dag kommer orenat avloppsvatten från Rudky, direkt via en flod vidare ut i Östersjön, vilket på så sätt påverkar oss, säger Klas hallman.

Klas Hallman, som tidigare varit med i projektet, kommer vara med de här dagarna under studiebesöket, sedan går ur gruppen, då han tar en paus från politiken.

Härjedalens kommun utvecklade under 60-talet ett speciellt VA-reningssystem tillsammans med en professor. Kunskaperna från detta ska nu användas för att bygga upp reningsverket i Rudky.

Under resten av veckan åker de vidare till Hede, Vemdalen och upp till Funäsdalen. I Funäsdalen ska de på tisdagen besöka Fjällmuseet och få ta del av Härjedalens historia och kultur. Sedan blir det möte i Tänndalen och resa mot Ljungdalen med stopp i Mässlingen för att se sophantering. Under onsdagen besöker de anläggningar på Oltjärn i Hede och senare middag på Härjeåsjön, och under torsdagen tittar man på anläggningar i Sveg.

Annons