Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnintresset blev hans jobb

/
  • ”Björnarna är mer sociala än vad vi först trodde. Speciellt honorna kan ha kontakt med varandra livet ut”, säger Jon Swenson.Foto: Carin Selldén

Professor Jon Swenson är en av världens främsta björnforskare och har under 20 år jobbat med det skandinaviska björnprojektet. Han växte upp med björn och hans stora intresse blev hans arbete.

Annons

Jon Swenson växte upp i närheten av den björntäta nationalparken Yellowstone i Montana.

– Jag växte upp med björn. Man kunde se 100 björnar på en helg, då är det lätt att bli fascinerad av björn, säger han.

Han gjorde även sin masterstudie i Yellowstone. Sedan har han jobbat i 10 år som förvaltningsbiolog i Montana. Han har dessutom bott i Sverige på Grimsö forskningsstation i sex år och i Norge i 20 år, där han är professor på Universitetet för miljö- och biovetenskap.

Vad är den största missuppfattningen allmänheten har om björn?

– Att den är så farlig. Den kan vara farlig men det är mest mot jägare som överraskar den. Den svenska björnen är inte aggressiv, Grizzlybjörnen är mer aggressiv. Öster om Uralbergen är björnen beroende av att en viss storts bär, vid dåliga bärår kan de gå till attack mot människor, säger han.

Vad är det mest fascinerande med björn?

– Att de har så stora hemområden, 1 000 kvadratkilometer kan en hane ha. Ju mer vi forskar desto mer intressant blir den. Det är fascinerande att de går i ide sex till sju månader om året och föder ungar i idet. Om vi människor skulle göra det vi få liggsår och muskelsvinn bland annat, säger han.

– Överraskande är de är mer sociala än jag trodde. Speciellt honorna träffas och känner varandra livet ut. Det har sett genom sändarna vi sätter på björnarna, säger han.

Mer läsning

Annons