Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt ska valla skidor åt engelsmän

/
  • Bengt Hjort från Funäsdalen har varit vallaexpert åt det kinesiska landslaget vid flera tillfällen. I februari ska han valla engelsmännens skidor under OS.  Foto: Torbjörn Nordvall

Bengt Hjort från Funäsdalen har fått ett fint jobb i vinter.

Annons

– Ja, jag åker med engelska längdlandslaget till OS i Vancouver som vallare, berättar han för LT.
Men dessförinnan ska han även åka till Kina för att valla skidor under Tour de ski Kina.

Nu är Bengt Hjort inget okänt namn inom längdåkarbranschen. Redan 1999 var han med första gången och vallade skidorna åt svenska längdlandslaget.

Han har också vallat åt skidskyttelandslaget och redan varit på Tour de ski i Kina tidigare som vallningsexpert.

– Det var i samband med Bruksvallsloppet som engelsmännen kom och frågade om jag ville följa med dem till Vancouver för att hjälpa dom med skidvallningen.

– När det visade sig att det gick för sig för mitt jobb vid Härjedalens kommun så tackade jag naturligtvis ja. Det blir jättekul att få åka till OS, en riktig höjdare, säger Bengt Hjort.

Han berättar att det troligen blir fyra manliga åkare som England ställer upp med i Vancouver, men inte omöjligt heller att det blir någon damåkare.

– Nu före jul deltar man i FIS-tävlingar här i Europa för att samla FIS-poäng och i helgen var vi med på sprinttävlingar i norska cupen.

– Där gick det riktigt bra med en femteplacering som bästa resultat och i Bruksvallarna vann en engelsk tjej damjuniorklassen.

– De engelska åkarna har goda framtidsmöjligheter och som bäst kan det kanske bli någon placering bland de 30 bästa i OS. Det skulle vara en stor framgång, menar Hjort.

Nämnas kan också att en annan härjedaling, Robert Bergman från Sveg, åker till Vancouver för att valla skidorna åt svenska längdlandslaget.

Mer läsning

Annons