Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre vårdtagare slipper flytta

Anhöriga till äldre behöver inte vara oroliga. Kommunen kommer inte att flytta äldre vårdtagare till andra orter.

– Det är ingen som har blivit flyttad, det har löst sig, säger Gunilla Zetterström Bäcke, socialnämndens ordförande.

Annons

Efter nedskärningar inom äldreomsorgen har många anhöriga varit oroliga att deras äldre måste flytta till en annan ort för att få vård. Några anhöriga har krävt att kommunen ska öppna den stängda avdelningen på Svegsmon.

Socialnämndens ordförande Gunilla Zetterström Bäcke berättar att inget beslut har tagits om att öppna sjukhemsavdelningen.

De senaste månaderna har avlastningsplatserna på avdelningen används, men de permanenta platserna är borttagna.

– Det är ingen som har blivit omflyttad. Vi har erbjudit vårdtagare platser i Funäsdalen, men sen har det löst sig, säger hon.

Socialnämnden ska under 2010 upprätta en äldreplan efter en motion som gått igenom i fullmäktige. Där kommer man se över hur äldreomsorgen ska skötas i Härjedalens kommun.

I västra Härjedalen kommer ingen personal inom äldreomsorgen bli varslad. I stället löser man det genom att personal går i pension och att inte tillsätta vakanta tjänster. I resten av kommunen kommer 16 årsarbetare inom äldreomsorgen att bli uppsagda.

– Från början låg siffran på 47,4 årstjänster men det har lösts sig med pensionsavgångar, personal som slutar av andra orsaker och vakanta tjänster, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Andra ärenden som socialnämnden behandlade var att Funäsdalens skola får 43 900 kronor ur Södergrens donationsfond för sitt utbytesarbete med Polen. Bris Nord ansökte om verksamhetsbidrag, vilket man beslutade att ge.

Enligt en motion ska socialnämnden tillsätta en arbetsgrupp som ska jobba med frågan om önskad sysselsättningsgrad. Man räknar med att få en effektivare bemanning inom verksamheten då personalen själva får välja arbetstid. Detta ska vara klart till våren 2010.

Mer läsning

Annons