Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassereglerna – ett hot mot brandsäkerheten

/
  • Bilden ljuger. Kurt Svensson är inte glad över situationen med de nya reglerna för a-kassan som i princip utesluter deltidare inom kåren. ”Det kommer att bli ett problem”, säger han.

De nya stelare reglerna för a-kassan oroar Räddningstjänsten i Härjedalen som redan nu har svårt att få folk.
– På sikt kan det bli samhällsfarligt, säger Kurt Svensson, räddningschef

Annons

Sedan en längre tid har räddningstjänsten i Härjedalen haft svårt att fylla bemanningen i området. Men sedan de nya reglerna för a-kassa klubbades igenom för ett år sedan har det blivit ännu svårare.

Jobbar man deltid och stämpar resten av tiden straffas man hårt om man åker ut på ett larm. Tar larmet två timmar får man räkna med att fyra och en halv dag försvinner från a-kassan. Detta gör att många avstår från att söka sig till räddningstjänsten eller till och med hoppar av uppdraget som brandman.

– Jobbar man deltid är man utslagen från räddningstjänsten, säger Kurt Svensson som med tanke på de många varsel som finns och hur arbetsmarknaden ser ut i Härjedalen med många säsonganställningar, är mycket oroad inför framtiden.

– Något måste göras för det kan bli problem, fortsätter Kurt Svensson som på sikt tror att det kan bli samhällsfarligt för många mindre orter i landet där det inte finns heltidsjobb att tillgå.

I landet som helhet har 190 av landets 290 kommuner en räddningstjänst som är uppbyggd av deltidare.

I Härjedalen tjänstgör i dagsläget ett 90-tal som deltidare på åtta stationer och varje person är värdefull med tanke på den enorma utbyggnaden som skett inom turismbranschen de sista åren i det vidsträckta landskapet.

– Ska man ha en rimlig chans så måste man ha så många stationer, det är värdefullt när det behövs, säger Kurt Svensson.

Annons