Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

66-åringen: Jag sköt inte för att skrämmas

Åklagaren krävde ett kännbart fängelsestraff för den man som är misstänkt för att ha hotat och skjutit skrämselskott med en revolver mot en lastbilschaufför i våras. Men det förnekas av den 66-årige mannen.
– Jag var bara ute och sköt prick, menade den åtalade.

Annons

Det var den 25 maj förra året som den finske lastbilsföraren stannade sin lastbil med kylvaror vid en parkeringsficka utanför Ytterhogdal för att göra sin obligatoriska niotimmarsvila.

Efter ett tag kom den åtalade mannen och påpekade att fordonets ljud störde honom och krävde att bilen skulle flyttas eller stängas av.

Chauffören ansåg inte att han kunde göra detta med tanke på regelverket när det gäller den obligatoriska vilan. Den finländske föraren kände sig i det läget hotad av mannen och hans uppträdande.

– Han var arg och aggressiv, sa föraren som vittnade på telefon från en semestervistelse i Teneriffa.

Efter ett tag hörde mannen skottlossning i närheten av den åtalades bostad.

– Det var fler än två skott tror att det var fem skott, menade föraren vidare som även såg rök från ett vapen från närmare 100 meters avstånd.

Mannen tog under händelsernas gång även kontakt med en kamrat och polisen eftersom han kände sig hotad.

Enligt den åtalade 66-åringen så hade han inte uppträtt aggressivt vid den första kontakten med föraren men han var irriterad över det kraftiga ljud som lastbilen förde under söndagsmorgonen.

Efter att den åtalade gått tillbaka till sitt hus tog han fram en revolver vilket ska ha använts vid skottlossningen. Men att han skulle ha skjutit skott för att skrämma upp föraren förnekar han bestämt.

– Jag bestämde mig bara för att skjuta prick, menade 66-åringen som regelbundet använder vapnet på liknade sätt på sin tomt, samtidigt som han menade att skjutriktningen var åt ett helt annat håll.

– Jag hade inte en tanke på att han skulle bli rädd.

Efter en dryg timme anlände väl utrustad polis från Östersund till platsen och kunde gripa honom med ett annat vapen i sin hand, en kolsyrepistol, som han höll på att rengöra.

Den åtalade var vid gripanden mycket förvånad över den uppståndelse det blivit för att han prickskjutit.

– Det var som i tv-serien Cops.

Polisen som grep mannen menade att den beskjutne, föraren av lastbilen, verkade mycket skärrad, och att den åtalade var mycket förvånad över att han gripits.

Åklagaren krävde att 66-åringen skulle åtalas för olaga hot och bestraffas med fängelsevistelse för det brottet.

Advokaten till mannen ogillade åtalet för olaga hot men mannen medgav olaga vapeninnehav vilket han även var åtalad för.

Dom i målet faller den 30 januari.

Annons