Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”56 av 62 elever har fått jobb”

56 av 62 elever har fått jobb efter barn- och fritidsprogrammet, säger Barbro Nässelkvist, gymnasiechef. Hon kritiserar nu hur man tolkat statistiken som säger att ingen får jobb.

Annons

Barbro Nässelkvist, gymnasiechef i Härjedalens kommun vill bemöta artikeln ”Elevers utbildning i Sveg gav aldrig något jobb” i måndagens LT där man tagit information från Dagens Nyheter debattsida, som i sin tur grundar sig på en SCB-undersökning gjord på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

– Det är rent publikfrieri. Journalisten har använt sig av lösryckta delar från en statistiskt gjord undersökning som inte är satt i sammanhang, säger hon.

I den undersökning som skrivs om i artikeln räknas en person som arbetslös om man har haft a-kassa någon gång under en tidsperiod på fem år.

– Mellan 2001 och 2008 har 62 elever tagit examen från Barn- och fritidsprogrammet på Härjedalens gymnasium och i dag har 56 av dem arbete. Men det kan tänkas att en del någon gång har haft a-kassa, säger Barbro Nässelkvist.

– Om man inte har jobb i det området man är utbildad i är inte heller konstigt. När man är 16 år kanske man inte vet vad man vill jobba med i framtiden, säger hon.

Till statistiken för det nationella Hotell- och restaurangprogrammet som skrivs om i artikeln tillhör inte Turisthotellutbildningen på Wemerskolan, det är en lokal gren.

– Det är några enstaka elever från Turisthotellutbildningen som inte läser vidare eller inte får jobb, men jag kan säga att det är 98 procent av de som går utbildningen som får jobb.

Många som läser Turisthotellutbildningen jobbar efter utbildningen säsongsvis och då har en del a-kassa emellan säsongerna.

Mer läsning

Annons