Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

47 årsarbeten bort inom äldreomsorgen

Socialnämnden beslöt vid tisdagens sammanträde att reducera antalet tjänster inom äldreomsorgen med 47,4 årsarbetare. Hälften av tjänsterna är direkt knutna till minskning av antalet platser.

Annons

Beslutet går ut på att 14 platser inom Svegsmons hemvårdsområde reservställs. En avdelning görs om till demensboende med 10 permanenta platser och fem korttidsplatser för dementa, vilket saknas helt i kommunen i dagsläget. Nymons demensavdelning med idag sju platser flyttar in till denna nya avdelning och därmed tas sju platser bort där.

– Detta är möjligt eftersom antalet 80-åringar och äldre hela tiden minskar, säger nämndordföranden Gunilla Hedin. Först runt 2020 har vi fler äldre igen.

Hon säger också att det inte finns någon nämnvärd kö till särskilda boenden och menar att det därför går att minska antalet platser.

En nattomgång reduceras i Ytterhogdal, Funäsdalen och Lillhärdal, där det blir två som jobbar under natten mot hitintills tre. Nattreduceringen blir totalt nästan sex tjänster. Resterande drygt 13 tjänster tas från hemvårdspersonal dagtid.

Lars Bygdén, fp, fick igenom ett tilläggsyrkande, som handlade om att nämnden noggrant ska följa vilka effekter nedskärningarna får för vårdtagarna.

Vox Humanas ledamöter reserverade sig mot beslutet. Den går bl.a. ut på att en investering som planeras till 2010 istället ska ske i år. Investeringen är ett planerings-och kontrollsystem för att se att biståndsbedömda insatser verkställs.

Vidare vill vh återgå till den tidigare ledningsorganisationen med en enhetschef och en administratör. Partiet vill också avskaffa bemanningsenheten och att vikarieanskaffningen ska skötas lokalt.

Mer läsning

Annons