Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-årsjubilerar som turist – med musikkväll

/
  • Pianisten Staffan Biörklund- Jullander har tillägnat Särvfjället en egen låt.– Jag har gjort stycket som en slags hyllning till området, säger han.Foto: Privat

Det är 40 år sedan Staffan Biörklund-Jullander kom till Härjedalen som turist. Han började spela piano vid fyra års ålder och under somrarna fick han låna kyrkoherdens flygel i Hede. I augusti kommer han tillbaka för att hålla en jubileumskväll.

Annons

Staffan Biörklund-Jullander tillbringade mycket tid i Härjedalen som barn. Hans föräldrar köpte en av de första stugorna som byggdes av Härjedalens trä i Hede och tomten utökades senare med ännu en liten stuga, som införskaffades för att Staffan skulle ha någonstans att öva piano under somrarna.

– Det var mamma som kunde spela, men jag drog ifrån henne redan vid fem års ålder, berättar han glatt.

När golvet gav vika i stugan fick de slänga ut det stora svarta pianot, då spelade han i församlingshemmet under en tid. Hedes dåvarande kyrkoherde, Anders Jonsson, erbjöd även en sovplats i Prästgården. Där fick han låna flygeln och kunde öva nästan åtta timmar om dagen.

– Tiden rinner bara iväg vid pianot och somrarna var väldigt viktiga för att förbereda sig inför höstterminerna.

Efter sju år på musikhögskolan och en magisterexamen i improvisation tjänstgör Staffan numera som kyrkomusiker. Han har även spelat in skivor och på sin senaste – Quiet Days – har han tillägnat Särvfjället en av sina låtar. Han menar att det var där han lade grunden till sin pianokarriär.

– När man går där uppe på fjället i dag är det mycket minnen och tankar, stora tankar, som kommer till en. Jag har gjort stycket som en slags hyllning till området, säger han.

Den 8 augusti kommer Staffan Biörklund-Jullander med familj och har en föreställning i Hede kyrka. Hans föräldrar köpte stugan 1969, vilket gör det naturligt att kalla den kommande musikkvällen för ett 40-årsjubileum. Det blir sång och musik för hela slanten.

– Jag har aldrig haft någon konsert i Hede tidigare, så jag tyckte det var dags. Det finns lite folk som fortfarande minns oss och de har frågat när jag ska komma och spela, säger han.

Den ursprungliga stugan ställdes senare ut som visningsstuga i Östersund och Stockholm. Nu åker Staffan upp till Härjedalen från Borås cirka två gånger om året.

– Jag verkar ha lite svårt att skiljas från stället, säger Staffan.

Mer läsning

Annons