Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 – då bloggar till och medforbönderna

/
  • Foto: Carin Selldén
  • Bo Lundmark höll en predikan när forbönderna samlades i Fornminnesparken i Funäsdalen.Foto: Carin Selldén
  • Jennica Einebrant Svensson och Gunilla Lindqvist kör hästarna Marika och Kajsa till Röros.   Foto: Carin Selldén
  • Alvar Alsén, 84 år, är den äldsta av forbönderna. Här leder han in Qdox  i hästtransporten. Det är för tungt att dra släden uppför Hållanbacken.
Foto: Carin Selldén

Klockan nio under lördagsmorgonen travar forbönderna in i Fornminnesparken i Funäsdalen. Här samlas man som en årlig tradition för en morgonbön ledd av prästen Bo Lundmark.

Annons

Det är dag fyra på resan mot Röros. Frustande hästar ångar under yllefiltar och tuggar hö. Forbönderna insvepta i tjocka pälsar värmer sig med kaffe och smörgås medan Bo Lundmark håller en predikan om kärleken makt.

Nordsvenskarna och systrarna Marika och Kajsa får alla hjärtans dag till ära smaka på geléhjärtan av sin ägarinna Gunilla Lindqvist från Dvärsätt.  

 – Jag körde första gången 1982. Nordsvenskarna Marika och Kajsa har varit med 11–12 gånger nu. Deras mamma har också gått till Röros, berättar Gunilla Lindqvist.

Hon får i år hjälp av en av de yngre kuskarna – Jennica Einebrant Svensson, 30 år. Hon är uppvuxen i Klövsjö och forbönderna har alltid funnits i hennes liv. Det är något som engagerar henne när hon är hemma i Klövsjö. Den största delen av året jobbar hon som arkeolog på Island. För första året bloggar hon nu om resan till Röros.

– Det är många som har frågat efter det och vill höra från resan. Häromdagen hade 500 personer läst bloggen och i vanliga fall har vi runt 100 besökare i veckan, säger hon.

 Många av forbönderna är äldre och nytt blod behövs som för traditionen vidare.

– Jag är väldigt glad att jag får vara med och lära mig av alla som har så stor erfarenhet. Vår generation har ju inte direkt arbetat med hästar i skogarna. Nu uppmanar vi alla yngre intresserade att vara med, för att forbonderesan ska leva kvar, säger hon.

 För Jennica Einebrant Svensson är det femte resan till Röros.

– Jag kör tillsammans med en kompis från Norge, Kjell-Magne Tangen.

Det är väldigt socialt. Det bästa av allt är sammanhållningen och allt speciellt man får vara med om. Som när vi körde över sjön in mot Funäsdalen, då var det en renkalv som sprang framför hästarna. Sen finns så mycket historia i landskapet, säger hon.

Annons