Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 får försvunna vid fäbodvall

/

27 får har i sommar betat vid en fäbodvall utanför Lillhärdal. Nu är de försvunna förutom fem döda, ett skadat som fick avlivas, och ett vid liv.

– Med stor sannolikhet är det varg, säger naturbevakaren Lars Liljemark.

Annons

För en månad sedan lånade Svante Johansson ut sina får på bete vid fäbodvallen Rottenhållan, 3,8 mil sydväst om Lillhärdal. Av de 27 fåren som gått lösa och betat har man bara hittat fem döda och två levande får, men ett fick avlivas av skadorna. Resterande är fortfarande försvunna.

Det var i onsdags som Bjarne Eggen och Anders Busk upptäckte att fåren var borta från fäbodvallen. Då hade fåren gått och betat fritt i markerna.

Att det är varg som rivit de sex fåren är det inget tvivel om, menar Anders Busk.

– Det är varg, säger han.

I torsdags under förra veckan var Lars Liljemark, naturbevakare vid länsstyrelsen på platsen och såg fåren med egna ögon.

– Vi hittade tre får, två ihjälbitna och ett som var ätet på. Vi tog salivprover som har skickats på analys. Med stor sannolikhet är det varg, säger han.

Nu är det alltså 20 får kvar som Bjarne Eggen och Anders Busk letar efter.

– Vi trodde att vi skulle få hjälp av länsstyrelsen att leta. Det har varit djur här sedan urminnes tider, men aldrig har det hänt något liknande, säger han.

Enligt länsstyrelsens varginventering saknas det fast etablering av varg i länet och inventeringen sker vid upptäckt av vargar. Under perioden 1 maj 2008 – 30 april 2009 har åtta observationer registrerats i Rovdjursforum. Men dessa har setts mer österut mot hälsingegränsen.

Något etablerat vargrevir finns inte i området.

– Det är en ovanlig situation att så många djur är borta så länge, säger Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

– Det finns en varghona med sändare sydost om Lillhärdal, men hon har inte varit så långt västerut innan. Men nu har vi inte fått positioner på en vecka beroende på gps-täckningen, säger Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare.

Men Jessica Backeryd tror inte att det är varghonan som rivit fåren.

– Det är mycket ungvargar ute på vandring just nu, så det kan vara en annan varg, säger hon.

Länsstyrelsen har inga resurser att leta efter fåren.

– När det är inhägnade djur kan vi hjälpa till med elstängsel, men när det är frigående blir det svårare, säger hon.

Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Annons