Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen tredje bäst i landet

KFUM rankar varje år landets bästa ungdomskommun.

I år hamnar Härjedalen på en bronsplats.

– Rankingen är lite som en termometer, säger Mattias Wihlgaard, tillförordnad generalsekreterare på KFUM.

Härjedalen är efter Emmaboda (1:a) och Lycksele (2:a) Sveriges bästa kommun att bo i för ungdomar. Sämst är Huddinge.

Åtminstone om man ska tro den kristna organisationen KFUM som sedan 2011 rankar landets kommuner i tolv olika kategorier. Exempelvis lärartäthet, elevvård i skola och hur mycket som kommunen satsar på fritidsgårdar per invånare.

Mattias Wihlgaard är tillförordnad generalsekreterare för KFUM.

– Vi märker att rankingen skapar mycket intresse för ungdomsfrågan. Som det här samtalet som vi har du och jag just nu. Det är ett sätt att lyfta intresset för ungdomars livsvillkor, säger Martin Wihlgaard samtidigt som han lägger in en brasklapp om den egna undersökningen.

– Rankingen som sådan är ett ganska trubbigt instrument och säger inget om kvaliteten.

Härjedalen placerar sig som trea av totalt 290 kommuner. I flera år har Härjedalen legat i topp tio. Vad är utmärkande för kommuner som ligger högt upp?

– För att komma högt upp så gäller det att man satsar brett i tolv olika områden. Det gäller att inte bara satsa inom ett område. Det man kan se på de kommuner som ligger i topp-tio är att de satsar på sikt och har lite längre ambitioner.

Det är många lite mindre kommuner som ligger i långt upp. Vad går det att dra för slutsats av det?

– En hypotetisk analys kan vara att där det inte går att jättelätt resa över kommungränsen så måste man tillgodose alla behov. I en storstad kanske man inte behöver bygga en 50-metersbassäng om det redan finns en i grannkommunen.

Hur stora skillnader är det mellan toppkommuner som Härjedalen och bottenkommunen Huddinge?

– Det är en svår fråga. Hur upplevelsen faktiskt är att leva i Härjedalen. Då måste man sätta sig ned med enskilda ungdomar och prata med dem. Den här rankingen är lite som en termometer som man kan stämma av med hur läget är i sin kommun.