Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen till valurnorna

Det var ingen rusning till urnorna i de vallokaler som LT besökte under söndagen. Men för Märta Åslund i Lofsdalen är det en självklarhet att rösta.
– Jag tycker att det är min plikt, säger hon i vallokalen i Glöte.

– Annars får man ta det som det blir. Och vi skulle nog bry oss lite mer. Själv är jag nog lite för gammal för att orka med.

Men du orkar rösta?

– Ja! Det orkar jag, säger hon.

Just Glöte var den valkrets som hade lägst antal röstande i Härjedalen vid det förra EU-valet. Bara drygt 26 procent av de röstberättigade utnyttjade möjligheten.

Vid halvelvatiden hade cirka 20 av de 307 röstberättigade lagt sin röst i valkretsen. En annan av de som kom dit före lunch var Margrete Sandberg, även hon från Lofsdalen.

– Man kanske kollar upp lite för lite och inte tycker att man vet vad de håller på med i EU, tror hon om det låga röstdeltagandet.

Hur har du bestämt dig för vilket parti du ska rösta på?

– Jag har försökt att lyssna och skapa mig en uppfattning om vad som gäller.

Är det någon fråga som varit extra viktig för dig i just EU-valet?

– Miljön och jobben.

I församlingshemmet i Sveg röstar de som tillhör Svegs yttre valkrets.

– Det har rullat på hela dagen. Det är ingen kö som du ser men en jämn ström, säger Maj-Len Rehn, en av röstmottagarna, när hon precis ska till att ta emot Therese Westfälts röstsedel.

– Jag tycker vargfrågan är viktigt. Jag vill inte ha varg. Och där tycker jag att EU har alldeles för mycket att säga till om, svarar hon på frågan om varför hon går och röstar till EU-parlamentet.