Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen blir bättre vän med miljön

Härjedalens kommun har blivit bättre på att ta hand om miljön, enligt tidningen Miljöaktuellt som varje år utser landets miljöbästa kommun. I år har Härjedalen klättrat 54 placeringar jämfört med förra året.

Annons

Härjedalen har näst bäst placering i länet, efter Östersunds kommun. Men ligger på plats 114 i landet.

Tidningen Miljöaktuellt undersöker miljöarbetet i landets kommuner genom en enkät. 20 miljörelaterade frågor ställs, de handlar bland annat om ifall kommunen har en miljöplan. Den kommun som gör det största arbetet för miljön blir Sveriges Miljöbästa kommun. Kommunerna får extrapoäng om de exempelvis deltar i olika projekt för att värna om miljön.

I Härjedalen har flera skolor skräpplockardagar, ett projekt som stiftelsen Håll Sverige rent startat. Det innebär att många skolbarn hjälper till att städa upp utomhus. Flera är också med i projektet Grön flagg som även det drivs av Håll Sverige rent. Det innebär att alla på skolan jobbar på ett sätt om bidrar till hållbar utveckling.

– Det är viktigt att börja i skolan, barnen påverkar föräldrarna, säger Margareta Erixon, eko/renhållningsingenjör på Härjedalens kommun.

Renhållningen är ett viktigt led i miljöarbetet. Kommunen har placerat ut några sorteringsskåp för elektronik för att göra de mer tillgängligt. Där kan man bland annat kasta gamla mobiltelefoner och kameror.

– Det har fungerat väldigt bra, säger Margareta Erixon.

Margareta Erixon tycker inte att plats 114 i landet räcker.

– Vi måste jobba mera med miljöfrågorna. Vi lever på vår miljö och natur, säger hon.